Να λάβει μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης του τραπεζικού της συστήματος συστήνει στην Ισπανία το μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γερμανός Γεργκ Άσμουσεν, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύεται σήμερα.
«Είναι επείγον, να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα ο οποίος βρίσκεται σε κρίση», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν και πρόσθεσε ότι η Ισπανία πρέπει να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» εκπονώντας μια ανεξάρτητη ανάλυση των τραπεζών της, πριν προχωρήσει στη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας για τη στάθμευση των επισφαλειών τους».

Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο Παρασκευή μία νέα μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα ενώ έχει ήδη δηλώσει ότι θα κρατικοποιήσει την Bankia, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία βυθίζεται υπό το βάρος των επισφαλών στεγαστικών δανείων της.

Ο κ. Άσμουσεν επεσήμανε ακόμη τη θεμελιώδη θέση της ΕΚΤ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Γερμανίας, περί παροχής της δυνατότητας άμεσης πρόσβασης των τραπεζών σε κονδύλια έκτακτης ανάγκης στη ζώνη του ευρώ, ένα δικαίωμα το οποίο αφορούσε μέχρι τώρα αποκλειστικά στα κράτη.
Δήλωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να «διασφαλιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα δίνονται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις» και «εγγύηση επιστροφής».