Καταβλήθηκε σήμερα το πρωί προς την Ελλάδα η νέα δόση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν θα εκταμιευθούν άλλες δόσεις προς τη χώρα μας, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της Τρόικας, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στο μέλλον, αλλά προτεραιότητα αποτελεί η δημοσιονομική πειθαρχία.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του EFSF, σήμερα επρόκειτο να καταβληθούν τα 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,2 δισ., ευρώ που προβλεπόταν να λάβει η χώρα.


«Στο πλαίσιο της υφιστάμενης πρώτης δόσης, η οποία είχε ήδη εγκριθεί πριν από αρκετό καιρό, υπάρχει άλλο 1 δισ. ευρώ διαθέσιμο για την εξυπηρέτηση χρέους τον Ιούνιο. Όμως, θα πρέπει να υπάρξει νέα επίσκεψη της τρόικας και συμφωνία για το τι θα γίνει το δεύτερο ήμισυ του τρέχοντος έτους και του χρόνου, έτσι δεν θα υπάρξει άλλη εκταμίευση πριν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα», διαμήνυσε ο κ. Ρέγκλινγκ. 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, υπογράμμισε ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας (έως τον Ιούνιο) είναι καλυμμένες και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα 4,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν σήμερα».


Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του EFSF, ο κ. Μπαγί ανέφερε ότι το Ταμείο αποδεσμεύει τα 5,2 δισ. ευρώ, βάσει της απόφασης που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο και τόνισε ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση από το Eurogroup για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση του Μαΐου.

 

 
Σχετικό Θέμα:  Mε... δόσεις η δόση των 5,2 δισ. στην Ελλάδα