Τις επιπτώσεις που θα έχει μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρει σε έκεθσή της η BNP Paribas. Οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, θα προκαλέσουν αναταραχή στη χώρα και ίσως αποτελέσουν καταλύτη για περαιτέρω ενοποίηση. 

 

Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει 20%, ίσως και περισσότερο, ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί 40%-50%, το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα εκτιναχθεί υψηλότερα του 200%.

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «Κατακόρυφη ύφεση, πολύ μεγαλύτερη ανεργία και υψηλός πληθωρισμός δεν είναι καλά στοιχεία για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Αναμένεται αναταραχή στην Ελλάδα εάν εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».

 

Επιπλέον, τονίζεται πως οι συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ θα έχουν μικρή επίδραση στον ιδιωτικό κλάδο, αλλά οι έμμεσες επιδράσεις θα είναι ισχυρές. 

 

«Μετά από το αρχικό πολύ ισχυρό σοκ, μια έξοδος της Ελλάδας, που παραμένει έτσι κι αλλιώς μια εθνική απόφαση, μπορεί να έχει μια πολύ πιο θετική επίδραση στην ΕΕ από αυτή που αναμένουν οι αγορές βραχυπρόθεσμα», αναφέρεται στην έκθεση. 

 

Ακόμη, η BNP Paribas δεν θεωρεί ότι η τρόικα θα υποχωρήσει και δεν θα συνεχίσει την παροχή χρημάτων, αν υπάρξει αποτυχία της χώρας στο να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα. «Παρότι κάποιοι μπορεί να ελπίζουν στην Ελλάδα ότι αυτό μπορεί να συμβεί, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αφού είναι τέτοια η απογοήτευση με την ελληνική απόδοση για την αποτυχία της να εφαρμόσει μέτρα που πολλοί στην Ευρώπη θα πουν αρκετά με την Ελλάδα».