Να περιορίσει το φαινόμενο των απολύσεων σε υγιείς επιχειρήσεις προσπάθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε δηλώσεις του κατέστησε σαφές πως η τακτική των απολύσεων δεν θα είναι πλέον τόσο εύκολη, ειδικά για εταιρείες που έχουν υγιή οικονομικά.

Προ εκλογών, ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει ότι θα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε όσες εταιρίες έχουν κερδοφορία και απολύουν μόνο και μόνο για να βελτιώσουν τιμή των μετοχών τους.

Μετεκλογικά, ο Ολάντ Μισέλ Σαπέν, που διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομίας στη κυβέρνηση Ολάντ, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του ότι ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί. "

Στόχος είναι να γίνει ιδιαίτερα ακριβό για τις εταιρείες να απολύουν εργαζομένους που θέλουν να αυξήσουν την τιμή των μετοχών τους".

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Σαπέν στην General Motors η οποία έχει ανακοινώσει μαζικές απολύσεις.

«Θα ξεκινήσουμε ένα μπραντεφέρ με τη διοίκηση (…) ώστε να καταλάβουν ότι υπάρχει ένας είδος ηθικής στην οικονομική ζωή, ότι ο σεβασμός των εργαζόμενων είναι μέρος των αξιών μιας μεγάλης εταιρείας».

Όπως δήλωσε ο Σαπέν, αν οι εταιρείες δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι έχουν σοβαρό λόγο για να προχωρήσουν σε απολύσεις, τότε το κράτος θα απευθύνεται στα δικαστήρια.