Να μην επιτρέψει να «βυθιστεί» η Ελλάδα σε κοινωνικό χάος, καλεί τη Γερμανία ο Πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην Die Zeit.
Σύμφωνα με τον Ζ. Γκάμπριελ «όποιος αρνηθεί τώρα την αλληλεγγύη στους Έλληνες, ρισκάρει έναν εκτροχιασμό της χώρας σε χαοτικές ή αυταρχικές δομές, που θεωρούνταν από καιρό ξεπερασμένες».  Τονίζει δε ότι η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη, καθώς επί χρόνια «είχε μετατραπεί σε λεία λίγων οικογενειών, ενώ δεν διαθέτει λειτουργικές κρατικές δομές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προτείνει να εκπονηθούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και όχι «να ρίχνουμε σωρηδόν δημόσιο χρήμα» το οποίο, όπως λέει, «θα χαθεί χωρίς επιτυχία». Ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών υπενθυμίζει μάλιστα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα μόλις την δεκαετία του '70 ξεπέρασε μία στρατιωτική δικτατορία και κατηγορεί την 'Αγκελα Μέρκελ ότι με την πολιτική της κατάφερε "οι ακροδεξιοί και οι πολέμιοι της Ευρώπης να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο". Επισημαίνει ακόμη ότι "η Ελλάδα θα ήταν η πρώτη αλλά όχι η μόνη πέτρα που θα ξεκολλούσε από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα".