Στο 4,7% προβλέπει την ύφεση για το 2012 η έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν υπάρχει καμιά προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα έως και το 2013, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα φτάσει το 19,7%. 

Η Κομισιόν, επιπλέον, προτείνει επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ περίπου προκειμένου στις δαπάνες του δημοσίου, που αντιστοιχούν στο 3,8% του ΑΕΠ, προκειμένου από το 2013 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%. 

Παράλληλα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 7,3%, ενώ το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 2012 το 160,6% του ΑΕΠ. 

Όπως προβλέπει η έκθεση, το χρέος της χώρας μας θα γίνει βιώσιμο μετά το 2013, μετά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που συμμετείχαν στο PSI.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3%,  ενώ η ανεργία στην ευρωζώνη θα σκαρφαλώσει στο 10.9%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει μέσα στο 2012 το 2,4% .

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, τόνισε ότι η «η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις».  Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν σύντομα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Ρωτηθείς κατά πόσον οι δυσοίωνες προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία μαρτυρούν την αποτυχία του Μνημονίου, ο κ. Ρεν απάντησε ότι δεν συμφωνεί αφού όπως εξήγησε « τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία».

«Η Ελλάδα ζούσε επί μια δεκαετία πέρα από τις δυνατότητές της, βασισμένη στον δανεισμό» είπε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν ήταν βιώσιμη και η Ελλάδα έπρεπε να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει τα δημοσιοοικονομικά της.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρεν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα και η ευρωζώνη υποστήριξαν την Ελλάδα με πολύ σημαντικά ποσά, με στόχο η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί σε βιώσιμα επίπεδα.


Διαβαστέ ΕΔΩ αναλυτικά την έκθεση της Κομισιόν.