«Για να μπορέσουμε ουσιαστικά να βελτιώσουμε τους όρους του μνημονίου, θα πρέπει και από τη μεριά μας να δείξουμε ότι προχωράμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει ότι θα κάνουμε» δήλωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του πανεπιστημίου Πειραιά και διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το πρόβλημα της αξιοπιστίας. Όπως είπε, «όταν δεν είσαι αξιόπιστος, δεν σε παίρνει να πεις ότι “εγώ θα αναπροσαρμόσω τους όρους του μνημονίου”, γιατί όσο περάσει ο καιρός τόσο μικραίνει και η πιθανότητα η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη να επηρεάσει αρνητικά και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως εξηγεί «οι δανειστές μας οι οποίοι μας δάνεισαν για να μπορούμε να συνεχίσουμε να φτιάξουμε το κράτος μας, να αγοράσουμε χρόνο, τώρα όσο περνάει ο καιρός, λίγο πολύ, προστατεύουν τις οικονομίες τους από μια αποβολή της Ελλάδας. Άρα είναι λιγότερο ευπρόσδεκτοι στο να κάνουν πάλι πίσω και να δίνουν χρήματα, ενώ η Ελλάδα να λέει, “εγώ δεν πληρώ αυτά που έλεγα και συνεχίζω να δανείζομαι”... Το πρόβλημα είναι πρόβλημα αξιοπιστίας ότι πάντοτε σε μια διαπραγμάτευση και σε μια ένωση χωρών υπάρχουν περιθώρια να βελτιώσεις τους όρους της συμφωνίας, αλλά για να μπορείς να το κάνεις αυτό, πρέπει κάτι να έχεις κάνει και εσύ. Άρα οχτώ μήνες πριν δε μπορούσε να γίνει τίποτα. Με την κυβέρνηση του Παπαδήμου αρχίσαμε να αποκτούμε μια αξιοπιστία, Αυτή η αξιοπιστία  εύκολα καταστρέφεται, γιατί δεν μας πιστεύουν».


Την ίδια στιγμή, αφήνει αιχμές εναντίον όσων λένε ότι «υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» αφού όπως είπε «δεν ξεκαθαρίζουν ποιος είναι αυτός ο δρόμος».
 «Αυτή η ρητορεία που λέει “υπάρχει μια ελπίδα, μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπάρχει άλλος δρόμος”, είναι αυτή που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε ως χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν μας ξεκαθάρισαν όμως ποιος είναι αυτός ο δρόμος. Αυτή τη στιγμή ακόμα και οι υγιείς εξαγωγικές εταιρίες, δεν έχουν την ρευστότητα να αγοράσουν τα ενδιάμεσα προϊόντα και να πουλήσουν. Αυτή τη στιγμή όλοι φοβούνται, κανένας δεν πληρώνει. Όποιος λέει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, θέλω να μας τον δείξει, αλλιώς κοροϊδεύει και θα κάνει “κωλοτούμπα” τη στιγμή που πάρει την ευθύνη στα χέρια του» είπε.

Αναφορικά με τις νέες εκλογές, ο κ. Χαρδούβελης κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν   ανάμεσα σε «ένα μενού επιλογών πραγματικών».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι πριν από τις εκλογές δεν πραγματοποιήθηκε κανένα ντιμπείτ, προκειμένου, όπως είπε «να καθίσουν κάτω και συζητήσουν που βρισκόμαστε και πως θα λύσουμε τα προβλήματά μας».
«Δημοσιονομικά, τους τελευταίους μήνες, είμαστε σαν τους ακροβάτες οι οποίοι κάθονται σε ένα σχοινί. Μέρα με τη μέρα κοιτάζουμε τα έσοδα και τα έξοδα και κοιτάζουμε να δούμε αν θα τα βγάλουμε πέρα. Αν θα έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Και χρησιμοποιούμε έναν λογαριασμό που μας έχει δώσει η Τρόικα, τρία δισ. ευρώ, σε περίπτωση που ξεμείνουμε από ρευστό να αντλήσουμε πόρους από εκεί για να συνεχίσουμε» τόνισε.

Καταλήγοντας ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι το δημόσιο «φυτοζωεί» μέρα με τη μέρα. «Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί ο δανειστής να πει “τέρμα, εγώ δεν τους βλέπω να σοβαρεύονται και να θέλω να φτιάξουν τη χώρα τους” και μπορεί να σταματήσει ο δανεισμός αυτός, οπότε θα αναγκαστεί και το κράτος τώρα που είναι μπαταχτσής στους προμηθευτές του, να γίνει μπαταχτσής και στους υπαλλήλους και συνταξιούχους του. Αυτό θα συμβεί» κατέληξε.