Ποτέ δεν έσβησαν από τα συστήματα τους την δραχμή οι τράπεζες, ακόμα και όταν η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη το 2001, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα το 2009, οι τράπεζες παγκοσμίως παρασκηνιακά προετοιμάζονται ενταντικά για την επανεισαγωγή της δραχμής στο τραπεζικό σύστημα.

"Πολλές εταιρείες, και ειδικά στην Ευρώπη, εξετάζουν αυτήν την πιθανότητα πολύ σοβαρά εδώ και καιρό" λέει στο Reuters, o Χάρτμουτ Γκρόσμαν που συνεργάζεται με πολλές τράπεζες της Wall Street. Όπως επισημαίνει το Reuters, μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα δημιουργούσε νομικά και πρακτικά προβλήματα για τις τράπεζες που θα επισκιάσουν την σχετικά απλή τεχνική εργασία για την αντιμετώπιση ενός νέου νομίσματος.

Η Ελλάδα σχεδόν σίγουρα θα επιβάλει συναλλαγματικούς ελέγχους, αν αποχωρήσει από το ευρώ, όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, αλλά οι συναλλαγές σε ένα νέο νόμισμα θα εξακολουθήσουν να είναι εφικτές. Όπως σημειώνει ο Lewis O'Donald, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων στην ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, τα γραφεία του τμήματος του forex μπορεί να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα συμβεί αυτή η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες θα χρειαστούν ρευστό για ιδιώτες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα έγκειται στο τι συνάλλαγμα θα χρησιμοποιήσουν. Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα αποφασίσει ότι η ισοτιμία είναι μια δραχμή για ένα ευρώ, αυτό θα σήμαινε τεράστειες απώλειες για τις ξένες τράπεζες.

Επιπλέον, ο έλεγχος του κεφαλαίου θα είναι σωστός εφιάλτης για τις τράπεζες που έχουν δανείσει σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν το χρέους σε ευρώ. Γι' αυτό το λόγο, οι τράπεζες έχουν μελετήσει διάφορες εναλλακτικές προστασίας, όπως την αλλαγή στον αμερικανικό νόμο για νέες συναλλαγές παραγώγων ή δανείων.

Μέχρι στιγμής, λίγοι έχουν λάβει τέτοια μέτρα, λόγω αμφιβολιών για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν, και επίσης επειδή φοβούνται να προσθέσουν στις ανησυχίες της αγοράς.

Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου