Δεν δέχεται τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία περί ελλείμματος 4,2%, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δια εκπροσώπου του ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,5% για φέτος στη Γαλλία, όπως ο Φρανσουά Ολάντ στο πρόγραμμά του, αλλά μόνο 1,3% το 2013, ποσοστό μικρότερο του 1,7% που υπολόγισε ο νέος πρόεδρος.  

Οι Βρυξέλλες αναμένουν μια "σταθερή οικονομική πολιτική", δηλαδή χωρίς να ληφθούν υπόψη αποφάσεις της μέλλουσας κυβέρνησης, σε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης 4,2% για το 2013 στη Γαλλία, ενώ ο Ολάντ έχει δεσμευτεί να το επαναφέρει στο 4,5% φέτος και στο 3% το 2013.

Όταν ρωτήθηκε για το στόχο αυτό, ο Μισέλ Σαπέν το επιβεβαίωσε, τονίζοντας ότι η μέλλουσα κυβέρνηση θα λάβει "τα μέτρα που πρέπει".

"Αν η πολιτική που ασκείτο μέχρι τώρα συνεχιζόταν, θα είχε καταλήξει σε μια ανάπτυξη μικρότερη από αυτή που είχε προβλέψει η απερχόμενη ομάδα, σε μια αύξηση δαπανών υψηλότερων αυτών που η ίδια ομάδα είχε παρουσιάσει και σε χαμηλότερα έσοδα", τόνισε.

"Η κληρονομιά είναι βαριά, αυτό μας λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", πρόσθεσε ο Σαπέν το όνομα του οποίου ακούγεται για το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας και των Οικονομικών.