Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει πιθανότατα σε υποβάθμιση όλης της Ευρώπης εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου αξιλοόγησης Fitch σε σημερινό τους report. Την ίδια στιγμή, η Citigroup υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι ελεγχόμενη. 

Σύμφωνα με τον Fitch, το ασαφές αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα και η αποτυχία να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά τη χώρα στη διενέργεια νέων εκλογών τον Ιούνιο.
Ωστόσο η εκλογή ή ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που δεν επιθυμεί ή αδυνατεί να τηρήσει τους όρους του μνημονίου, θα αυξήσει τον κίνδυνο της Ελλάδας να φύγει από την ευρωζώνη.

«Εάν τελικά πραγματοποιηθούν  οι επαναληπτικές εκλογές αυτό θα είναι ένα κρίσιμο γεγονός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη» αναφέρει ο οίκος και προσθέτει  ότι οι επιπτώσεις μιας πιθανής ελληνικής εξόδου από το ευρώ είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα γίνει αλλά και από το ποια θα είναι η ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα, βγει από το ευρώ, είτε ως αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής κρίσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία, εάν τελικά η οικονομία αποτύχει να σταθεροποιηθεί, η Fitch θα έθετε πιθανόν τις βαθμολογίες όλων των υπόλοιπων κρατών μελών της ζώνης του ευρώ σε Rating Watch Negative (RWN ) καθώς θα επανεξετάσει τις συστημικές και συγκεκριμένες για κάθε χώρα επιπτώσεις από μια ελληνική έξοδο.

Αυτό θα ήταν σύμφωνο και με την προσέγγιση που περιγράφεται στην έκθεση της Fitch, «Το μέλλον της Ευρωζώνης: Εναλλακτικά Σενάρια». Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου, ο οίκος ανέφερε ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, οι αξιολογήσεις των χωρών που έχουν τώρα αρνητική αξιολόγηση (Κύπρος, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία και Βέλγιο)  θα κινδυνεύουν άμεσα με υποβάθμιση. Η πιθανότητα και το μέγεθος αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση και από την επιτυχία της στον περιορισμό της μετάδοσης.

Ωστόσο, οι κρατικές αξιολογήσεις όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης θα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Μια ελληνική έξοδος θα σπάσει το θεμελιώδες στοιχείο στήριξης του ευρώ , δηλαδή ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι αμετάκλητη. Σε ένα θετικό σενάριο, η μετάδοση των επιπτώσεων στο υπόλοιπο της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονη από ό, τι φοβούνται και, ενδεχομένως, να παράσχει  τον καταλύτη για μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση, που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στο εγγύς μέλλον, η διενέργεια νέων εκλογών τον Ιούνιο θα καθιστούσε αμφίβολη τη λήψη των νέων μέτρων του Ιουνίου ύψους 5,5% του ΑΕΠ, που έχουν ήδη συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.

Και η θεωρία της Citigroup

Ελεγχόμενο γεγονός
 για την υπόλοιπη Ευρώπη» θα ήταν μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τo ευρώ, δήλωσε από την άλλη μεριά  ο Χαμίντ Μπιγκλάρι, αντιπρόεδρος της Citigroup και αρμόδιος για τις αναδυόμενες αγορές. 

Ο κ. Μπιγκλάρι θεωρεί πως μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας μας. Χαρακτήρισε «αβέβαιη» την κατάσταση «με πολλές πιθανές εκβάσεις και πολλές μεταβλητές». 

Τέλος, επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει πολλά, προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης».