Έως και… στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα προβλέπει η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel σε περίπτωση που όλα πάνε άσχημα για την ελληνική οικονομία και δεν αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που αναλύει το "χειρότερο σενάριο" για την τύχη της χώρας μας, υπάρχουν πέντε σημεία που θα πρέπει να εστιάσουμε.

1. Η τρέχουσα ακυβερνησία

Το πρώτο σημείο αναφέρεται στις επαναληπτικές εκλογές προβλέπει αδυναμία κυβέρνησης ακόμα και μετά τις επαναληπτικές εκλογές. Τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα, καθώς στο τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για νέα μέτρα.

2. Η ακυβερνησία και οι δόσεις

Η Der Spiegel ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να λάβει καμία άλλη δόση από την τρόικα αν δεν υπάρξει κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ αν δεν έχει κάποια κυβέρνηση να εγγυηθεί τη συνέχιση του προγράμματος δεν θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση. Αυτό σημαίνει χρεοκοπία και στάση πληρωμών από Σεπτέμβρη.

3. Η έξοδος από το ευρώ

Εδώ αυτό σημαίνει το εξής: Η Ελλάδα θα καταφύγει στη δραχμή, οι μισθοί και οι συντάξεις θα συρρικνώνονταν τη στιγμή που τα αγαθά θα ακρίβαιναν. Ουρές σε συσσίτια, εισβολές σε τράπεζες για να γλιτώσει ο λαός ις καταθέσεις, κατάρρευση τψων τραπεζών. Αχτίδα φωτός, η υποτίμηση της δραχμής η οποία θα κρατούσε τις τιμές των ελληνικών προϊόντων χαμηλά στο εξωτερικό και έτσι θα ξεκινούσε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

4. Κοινωνική αναταραχή

Η ανεργία και η φτώχεια φέρνει βία, λέει η Der Spiegel. Πρόσφατο παράδειγμα οι αναταραχές και τα επεισόδια στο Σύνταγμα, οι οποίες σε περίπτωση πτώχευσης θα γιγαντωθούν. Μάλιστα, η Χρυσή Αυγή θα δημιουργήσει παραστρατιωτικές ομάδες που θα ξυλοκοπούν άγρια αλλοδαπούς.

5. Στρατιωτικό πραξικόπημα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα μπορούν συμβούν. Ο στρατός μπορεί να αρχίσει να παρεμβαίνει στις βίαιες συγκρούσεις που θα ξεσπάσουν στους δρόμους και να αναλάβει την εξουσία.