Και τελικά η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να αναρωτιέται. Ανάπτυξη ή Λιτότητα; Δίλημμα που διευκολύνει στην πόλωση των πολιτικών δυνάμεων. Τελικά όμως μήπως πρόκειται για ψευτοδίλημμα ή διαστρεβλωμένη πραγματικότητα; Και τι σημαίνει τελικά ανάπτυξη;
Η ανάπτυξη της Γαλλίας

Η όλη θεωρία περί ανάπτυξης δεν είναι καινούρια. Ακούγεται ακόμα και από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα το 2009 στους διαδρόμους των Βρυξελλών, όμως ο καινούριος πρόεδρος της Γαλλίας έκανε την Ανάπτυξη σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας σπάζοντας τα ταμπού στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος ο Ολάντ έχει αλλάξει αρκετές φορές το περιεχόμενο της θεωρίας του, καθώς ξεκίνησε από την επιβολή υψηλής φορολογίας στους πλούσιους Γάλλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργήσει 150.000 κρατικές θέσεις εργασίας.

Όμως κατέληξε στο να παροτρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με τη θέσπιση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, τη διεύρυνση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και να ξεκινήσει «ομόλογα»για την προώθηση της ανάπτυξης των υποδομών.

Πρόκειται για μια θεωρία που δεν συναντά τη σύμφωνη γνώμη των αναλυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική αναλύτρια Paola Subbacchi, υποστηρίζει στο Business Week πως αν θες ανάπτυξη πρέπει να μειώσεις άμεσα τους φόρους σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, ο Jonathan Porte, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη πετυχαίνει κυρίως από την άμεση και ριζική αύξηση των δαπανών για τις υποδομές.

Η λιτότητα της Γερμανίας

Η θεωρεία περί ανάπτυξης του Ολάντ πάντως βρίσκει απέναντί της έναν άνθρωπο, που στο άκουσμα της λέξης και μόνο ανατριχιάζει.

Ο λόγος για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Και αυτό γιατί υποστηρίζει το εξής - για πολλούς - λογικό: Δεν μπορείς να ξοδεύεις χρήματα όταν το δημόσιο χρέος σου βρίσκεται στα ύψη.

Και επιπλέον δεν επιτρέπει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να δανείζει απευθείας χρήματα στις κυβερνήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις για την γερμανική πλευρά είναι αναγκαίες για να σταματήσεις τον εκτροχιασμό του ελλείμματος και να συμμαζέψεις το δημόσιο χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοια μέτρα λιτότητας εξοντώνουν τις κοινωνίες.

Γιατί η αυστηρή λιτότητα μπορεί να σου εξασφαλίσει υγιή νούμερα, αλλά συνήθως αποδεκατίζει τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους τη στιγμή που περικόπτονται από παντού τα έσοδα τους.   

Το... ψευτοδίλημμα  της Λαγκάρντ

Στο δίλημμα αυτό έρχεται να δώσει απάντηση η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, επιβεβαιώνοντας έτσι πολλούς διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται κανένα δίλημμα ούτε για την ευρωζώνη ούτε για καμία χώρα.

"Πρόκειται για μια λάθος προσέγγιση" είπε προσφάτως η Λανγκάρντ σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
"Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς λιτότητα", είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε:

"Χρειάζονται βραχυπρόθεσμα μέτρα για να τονωθεί η ζήτηση και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών. Αν και η νομισματική πολιτική είναι ήδη σε σχεδόν πλήρη ταχύτητα, μπορεί να υπάρχει ανάγκη για να πάει πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα, οι χώρες πρέπει να προσδιορίσουν ένα  αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση του χρέους".

Άγγελος Ανδρέου