current views are: 1

14 Μαΐου 2012
Δημοσίευση05:31

Φουντώνουν τα σενάρια για έξοδο από το ευρώ

Το κλίμα πόλωσης σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις ύστατες διαπραγματεύσεις συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας αποτυπώνουν στις ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ τους από την Αθήνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Δημοσίευση 05:31’
αρθρο-newpost

Το κλίμα πόλωσης σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις ύστατες διαπραγματεύσεις συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας αποτυπώνουν στις ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ τους από την Αθήνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το κλίμα πόλωσης σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις ύστατες διαπραγματεύσεις συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας αποτυπώνουν στις ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ τους από την Αθήνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της έντυπης και ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και συμπληρώνονται από αναλύσεις που εμφανίζουν τη χώρα όλο και πιο κοντά σε ένα μέλλον χωρίς το ευρώ.  

«Πώς μπορεί να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη σε πέντε δύσκολα βήματα» τιτλοφορείται η ανάλυση που φιλοξενεί στις σελίδες του ο βρετανικός Observer, κυριακάτικη έκδοση του Guardian, με την δημοσιογράφο Τζούλια Κόλιουι να γράφει πως προ διετίας η προοπτική εξόδου κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη ήταν αδιανόητη, όμως καθώς το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα στρέφεται κατά της λιτότητας, καθίσταται πολύ εύκολο να απεικονιστεί πώς μπορεί να γίνει το ρήγμα.

Μαζική ανεργία, πληθωρισμός στο 50%, καταστροφική ύφεση και Έλληνες να κατευθύνονται στα σύνορα -αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που σκιαγραφούν ορισμένοι οικονομολόγοι στο ολοένα και αυξανόμενο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τους προσεχείς μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα του Observer. Εκλογική παράλυση, τα χρήματα εξαντλούνται, νέο νόμισμα-νέες τράπεζες, οι Έλληνες προς τα σύνορα, το σοκ εξαπλώνεται…

«Εφόσον η Ελλάδα δεν μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση -και η πλειονότητα των ψηφοφόρων στηρίζει κόμματα που είναι κατά της συμμόρφωσης με τους συμφωνηθέντες όρους της διάσωσης- η πολιτική αναταραχή θα αυξηθεί στους δρόμους και οι γείτονες θα είναι όλο και πιο νευρικοί. Ένας δεύτερος γύρος εκλογών στα μέσα Ιουνίου θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου ενάντια στη λιτότητα.

Σε περίπτωση μη συγκρότησης κυβέρνησης ή σχηματισμού κυβέρνησης που δεν συναινεί στους όρους του προγράμματος προσαρμογής, η τρόικα θα κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης και την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζας πιθανώς θα αποκοπούν από τη ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα » λέει το δημοσίευμα.

Οι οικονομολόγοι που μιλούν στον Observer αναφέρουν πως αυτό σημαίνει ότι τα ευρώ των ελληνικών τραπεζών θα διαχωριστούν από τα ευρώ των υπολοίπων κρατών-μελών και εν καιρώ θα μετατραπούν σε ξεχωριστό νόμισμα. Ο Γιενς Νορντβιγκ της Nomura πιστεύει ότι η έξοδος θα έλθει και θα είναι αποτέλεσμα «πολιτικού ατυχήματος».

Αφού το δημοσίευμα θυμίζει την κατάσταση με την οποία ήλθε αντιμέτωπη η Αργεντινή το 2001, αναφέρει πως για να μην στερέψουν οι τράπεζες έπειτα από μία χρεοκοπία, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς και να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει σε λειτουργία τα μηχανήματα για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων, και δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να τυπώνει ήδη ήσυχα νέο χρήμα.

Όσο για τις τράπεζες, δεδομένου ότι εξαρτώνται απόλυτα από την ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας θα γίνονταν αναξιόχρεες και η κυβέρνηση θα έπρεπε να δημιουργήσει νέες με σημαντική συμμετοχή.

Με βάση το παράδειγμα της Αργεντινής ο Observer συνεχίζει λέγοντας πως η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ θα είχε δεινές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Απομόνωση, καταστροφή για τις μικρές επιχειρήσεις λόγω τερματισμού της δανειοδότησης και παγώματος των λογαριασμών, και πτώση 30% στην κατανάλωση.

Τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά, η μαζική ανεργία είναι πιθανή, και η έξοδος νέων ειδικευμένων εργαζομένων. Εάν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κατευθυνθούν στα σύνορα, μπορεί ακόμη να κλείσουν. Έλληνες στρατιώτες να περιπολούν σε δρόμους και λιμάνια για να κρατήσουν «μέσα» τους συμπολίτες τους; Δεν είναι απίθανο, λέει το δημοσίευμα.

Και από τη στιγμή που θα γίνει πραγματικότητα η έξοδος από την Ευρωζώνη, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα κομματιαστεί και θα οδηγήσει πίσω στην ύφεση, σημειώνει το άρθρο.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times φιλοξενούν συνέντευξη του Λικ Κοάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλους του συμβουλίου κυβερνητών της ΕΚΤ, ο οποίος δηλώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν δυνατή», ακόμη και εάν αυτό δεν είναι προς όφελος της Ευρώπης, και οι χώρες θα πρέπει να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να παραιτηθούν

Οι Financial Times αναφέρουν πως τα σχόλια του Κοάν αντικατοπτρίζουν πως εξαντλείται στην Ευρωζώνη η υπομονή με την Αθήνα αφότου με το εκλογικό αποτέλεσμα τέθηκε εν αμφιβόλω η δέσμευση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το πρόγραμμα διάσωσής της. H συγκεκριμένη συνέντευξη και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα βρίσκονται στην κορυφή της ειδησεογραφίας στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο των FT Times.

Στο σκηνικό ακυβερνησίας, τις ύστατες διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια αναφέρεται επίσης σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος, με την ιντερνετική έκδοση της εφημερίδας La Stampa να εναλλάσσει στην πρώτη και δεύτερη θέση υπερπλήρες ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι υπήρξε προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για κυβέρνηση με ορίζοντα διετίας, και τη σκληρή απάντηση που ήλθε από τον Φώτη Κουβέλη.

Η εφημερίδα La Repubblica επισημαίνει και την ανοιχτή συνέλευση στην οποία θα προεδρεύσει ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για την έναρξη της νέας προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα.

Για «άσχημη τροπή» στις διαπραγματεύσεις με ανταλλαγή προσβολών και κατηγοριών κάνει λόγο το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, αναφέροντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες νέας προσφυγής στις κάλπες. Η Ευρώπη κοιτά με αγωνία την Ελλάδα φοβούμενη ότι το πολιτικό χάος που επικρατεί εκεί μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία που μπορεί να απειλήσει το μέλλον το ευρώ, λέει το CNN και προσθέτει ότι η ελληνική αδυναμία -ή άρνηση- να πληρώσει το χρέος της μπορεί να ζημιώσει τις τράπεζας σε όλη την Ευρώπη.

Για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση γράφει το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας ότι οδηγείται η Ελλάδα πιο κοντά σε νέες εκλογές που δημιουργούν ανησυχίες ευρω-εξόδου.

Την ίδια στιγμή, φωτογραφία του Κάρολου Παπούλια βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Sky News στη Βρετανία με όλες τις τελευταίες εξελίξεις, στις οποίες επικεντρώνεται και το BBC επισημαίνοντας πως με το αδιέξοδο βαθαίνει η οικονομική και πολιτική κρίση.

Ο Μαρκ Λόουεν, ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, μεταδίδει ότι οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται να τάσσονται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, όμως υπάρχουν ερωτήματα ως προς το ποιες θυσίες είναι πρόθυμοι να κάνουν προκειμένου να επιτύχουν αυτό το στόχο.

Στο θολό μετεκλογικό τοπίο έχει στραμμένη την προσοχή του και ο γαλλικός Τύπος με την γαλλική Liberation να καταγράφει την ατελέσφορη έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην Γερμανία, εν τω μεταξύ, το περιοδικό Spiegel πρόκειται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα με τον τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη» γράφοντας στην πρώτη του σελίδα, γιατί η Ελλάδα τώρα πρέπει να φύγει από το ευρώ.



Mε πληροφορίες από το tovima.gr


σχετικα αρθρα