Ο κίνδυνος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Ωστόσο, κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» και καλεί όσους «κινδυνολογούν ανεύθυνα» προδικάζοντας μια τέτοια κατάληξη.

«Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν από έξι μήνες. Όμως είναι ανεύθυνο να υποτιμά κανείς τις καταστροφικές συνέπειές που θα είχε αυτό το γεγονός» σημειώνει.

Την ίδια ώρα, καλεί την ηγεσία της Κομισιόν και τους ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν τους κανόνες υπολογισμού των ελλειμμάτων αποκλείοντας τις δημόσιες επενδύσεις. Όπως εξηγεί, με τον τρόπο αυτό τα χρήματα που δαπανά μια κυβέρνηση για κοινωφελή έργα δεν θα συνυπολογίζονταν στα έξοδα του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να μειωνόταν το έλλειμμα ενώ ταυτόχρονα θα δινόταν ώθηση στην ανάπτυξη και στην αγορά εργασίας.

Εκτός από αυτή την πρόταση, ο ιταλός οικονομολόγος του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να στραφεί και στην έκδοση κοινού ομολόγου για τις χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών της από τις αγορές.