Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αφού μετά την επιστολή του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αναδείχθηκαν όλες εκείνες αγκυλώσεις που υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων μετατρέπονται σε βήματα καταστροφής της χώρας.


Είναι χαρακτηριστικό πως η επιστολή του κ. Παπαδήμου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για στάση πληρωμών από τα μέσα Ιουνίου, δεδομένης της μη εκταμίευσης όλου του ποσού των 5,3 δισ. ευρώ από την τρόικα.


Ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι οι τα ταμεία του κράτους θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του 1 δισ. ευρώ που δεν εκταμιεύθηκε από τη δόση του Μαϊου, αλλά και από την μείωση των φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της αδράνειας των κρατικών μηχανισμών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.


Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα της χώρας ήδη αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.


Η επιστολή αυτή σε πολιτικό επίπεδο έχει φέρει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή να διευκρινίζει σήμερα πως επρόκειτο για σημείωμα που απευθυνόταν στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σκοπό είχε να καταγράψει σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.


Όμως, πέραν των όσων κατατίθενται στην επιστολή, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια ωρολογιακή βόμβα αξίας 435 εκατ. ευρώ.


Αυτό είναι το ομόλογο που έχει μείνει εκτός του PSI από τα συνολικά 6,5 δισ. που δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή. Σήμερα καλούνται πολιτικοί αρχηγοί να αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν στην πληρωμή του ή όχι, δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει στις 15 Μαϊου.


Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έχει αποστείλει ενημερωτική επιστολή, η οποία συνετάχθη από τον ΟΔΔΗΧ και δύο συμβούλων του δημόσίου, η οποία έχει αποσταλεί στον Λουκά Παπαδήμο και καταγράφει τα υπέρ και τα κατά της πληρωμής του ομολόγου.


Το δίλημμα είναι μεγάλο, καθώς σε περίπτωση πληρωμής του υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί "τετελεσμένο" και να ξεκινήσουν αλισυδωτές διεκδικήσεις από ομολογιούχους που βρέθηκαν εκτός PSI, ενώ η μη ή μερική πληρωμή του μπορεί να αποκλείσει τη χώρα για πολλά χρόνια από τις αγορές και να σημάνει πιστωτικό γεγονός.


Μέσα σε όλα αυτά, προσθέστε και τη συνεδρίαση του Eurogoup η οποία αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα σήμερα, εν μέσω πιέσεων για σχηματισμό κυβέρνησης από όλες τις πλευρές.

Α.Α. 

Σχετικά θέματα:

Προειδοποίηση από το Eurogroup


Επιστολή Παπαδήμου για την οικονομία