Τις χειρότερες ημέρες της περνά η Ευρώπη και ειδικά η Ευρωζώνη, με την Ελλάδα να κινεί τα νήματα των εξελίξεων. 

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των Βρυξελλών, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταβαραθρώνονται από την πολιτική αστάθεια της χώρας μας.

Στο μέτωπο της ελληνικής εξόδου είναι πλέον προφανές πως η ευρωπαϊκή οικονομία συγκλονίζεται από τα εν λόγω σενάρια και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν να απαλύνουν τις πληγές, με δηλώσεις που υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις από μια ελληνική έξοδο. 

Όπως έγραψαν σήμερα οι Financial Times οι διοικητές κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης τονίζουν ότι δεν θα καταρρεύσει η ευρωζώνη σε περίπτωση που φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ η ίδια η Ένωση με νέες τις ανακοινώσεις ρίχνει το μπαλάκι στους Έλληνες, λέγοντας πως είναι δική της επιλογή το αν θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη. 
 
Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γκρεμίζονται υπό το βάρος της ελληνικής αβεβαιότητας, με Φραγκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη να έχουν πτώση που κυμαίνεται από 1,5 έως 4%.

Λόγω Ελλάδας, ακόμα και τα spreads του ευρωπαϊκού νότου έχουν εκτοξευτεί, αφού σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν αυξηθεί έως και 6,5%. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η προγραμματισμένη συνεδρίαση τόσο του Eurogroup όσο και του Ecofin αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει μια έτσι κι αλλιώς αργή σε αντανακλαστικά Ενωμένη Ευρώπη.  

Σχετικά θέματα:

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 ΕΕ: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ

 H ΕΚΤ συζητά ανοικτά την ελληνική έξοδο