Η Ευρώπη με αφετηρία τη Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της λιτότητας, υποστηρίζει με σημερινό άρθρο του το Independent.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική λιτότητας, να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική και να αποδεχθεί ότι μόνο οι περικοπές δεν φτάνουν για την εξυγίανση της οικονομίας.

Αν συνεχίσουμε, λέει ο Independent, να βρισκόμαστε εδώ που είμαστε, ο κίνδυνος ελλοχεύει για την εξάπλωση της πολιτικής αστάθειας που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Το μήνυμα των ψηφοφόρων της Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες είναι αποκαλυπτικό.

Οι πολίτες λένε ότι δεν μπορούν άλλο αυτό το πικρό φάρμακο που δεν έχει καμία προοπτική εξυγίανσης και πλέον δεν εμπιστεύονται τα κόμματα που είναι δεσμευμένα στη λιτότητα. Παράδειγμα, ο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα έχει δεύτερο γύρο εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πρώτο κόμμα στη χώρα.


Επιπλέον, η προοπτική της Ισπανίας μοιάζει απελπιστική. Την ίδια στιγμή, η Ιρλανδία δεν πρόκειται να περάσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στις 31 Μαϊου .

Και μέχρι στιγμής τα μηνύματα των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι τα γνωστά: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ενώ η Κυρία της Ευρώπης, δηλαδή η Μέρκελ, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική.

Όμως, τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Γερμανία μπορεί να καταφέρουν κάτι. Και αυτό γιατί η μοναδική δύναμη στην Ευρώπη που υποστηρίζει την πολιτική της λιτότητας, η Γερμανία, αμφισβείται πια ανοιχτά από τους ίδιους τους πολίτες της. Έτσι λοιπόν, η Γερμανία δεν μπορεί πια να εμμένει στην λιτότητα.