Υπό τη βαριά σκιά των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα συνεδριάζει το Eurogroup, όπου οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απευθύνουν, άλλοι σε αυστηρό άλλοι σε πιο ήπιο τόνο, την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για το πρόγραμμα στήριξης. 

Στη  συνεδρίαση το "παρών" δίνει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος προσήλθε χωρίς να κάνει καμιά δήλωση στους δημοσιογράφους.

Μεγάλη απούσα η Γαλλία, η οποία αποστέλει τον πρεσβευτή της στο Βέλγιο για να συμμετάσχει αφού δεν έχει ακόμα καθοριστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, στο press room έγινε ένας "πόλεμος" δηλώσεων από τους υπουργούς Οικονομικών για την τύχη της Ελλάδας.

Προ ολίγου, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε απόλυτους τόνους διεμήνυσε ότι η χώρα μας πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες και να τηρήσει το πρόγραμμα σταθερότητας, ειδάλλως υπάρχει και ο δρόμος της αποχώρησης από την Ευρώπη.

"Δεν γίνεται να αποχωρήσει μια χώρα όπως η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε χαρακτηριστικά η κυρία Φέκτερ.

Από τη μεριά του, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και μάλιστα υποστήριξε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη έξοδος της.

"Δεν σχεδιάζουμε μια ελληνική έξοδο, δεν είναι δική μας δουλειά αυτό. Προσωπικά, θεωρώ πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και θα στηρίξω αυτή τη θέση στις συναντήσεις των επόμενων ημερών με όλες μου τις δυνάμεις", είπε ο Μάικλ Νούναν. 

Παράλληλα, ο Λικ Φρίντεν, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβρούργου, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν μπει για την συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, τόνισε ότι «Όσοι μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα προσφέρει τίποτα στην επίλυση των προβλημάτων».

Από την άλλη πλευρά, ο Luis De Guindos, ισπανός ΥΠΟΙΚ, είπε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις που έχει συμφωνήσει να πάρει».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό,  ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Γολφγκανγκ Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα.