«Να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», τόνισαν κατά τη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Όλι Ρεν. Ο Πρόεδρος του Eurogroup θέλοντας να δώσει ένα τέλος στα σενάρια των ημερών τόνισε ότι «Είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δεν θα μπορούσα να διαννοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ» κάνοντας ξεκάθαρο ότι «Πρόκειται για ανοησίες και προπαγάνδα».

Ο κ. Γιουνκέρ πρόσθεσε επίσης ότι «Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη» και εξέφφρασε την ελπίδα να σχημαστιστεί κυβέρνηση στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. «Δεν θα πρέπει να δίνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Όμως συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το ζήτημα χρονικής παράτασης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στο όριο του 3%. Είπε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση είναι ο σχηματισμός ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Ένα πρόγραμμα που όπως, ωστόσο δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δεν αναμένεται να τροποποιηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν τόνισε ότι «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής» ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα «σύμφωνο αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των 16 εταίρων της τονίζοντας ότι προϋποθέτει το σεβασμό των δεσμεύσεων.

Ρεν και Γιουνκέρ μετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών της ζώνης του ευρώ επεσήμαναν επίσης ότι χρειάζεται πολιτική συναίνεση. Χαρακτηριστικά ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας και η ευημερία των πολιτών της βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών» σημειώνοντας δε ότι «σε ό,τι αφορά την έως τώρα εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής υπήρξαν δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και στην αδυναμία της ελληνικής διοίκησης».

Τέλος, ο κ. Γιουνκέρ, ερωτηθείς για το θέμα της αποπληρωμής του ομολόγου, ύψους 435 εκατ. ευρώ που λήγουν στις 15 Μαιου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.