Αίτηση συμμετοχής στο β΄ γύρο αδειοδότησης σε σχέση με την αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέθεσε θυγατρική εταιρεία της Petrolina.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ομόρρυθμη εταιρεία Oak Delta NG Exploration Joint Venture στην οποία εμμέσως συμμετέχει η Petrolina (Holdings) Public Ltd μέσω της θυγατρικής εταιρείας Petrolina Explorations Limited έχει καταθέσει στις 11.05.2012 αίτηση συμμετοχής στο 2ο γύρο αδειοδότησης σε σχέση με την αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η έμμεση συμμετοχή της PEL στο ΟΑΚ Delta Venture συνίσταται στη μετοχική ιδιοκτησία που η PEL κατέχει στην Sigma Explorations Holdings Limited, ομόρρυθμης εταίρου στο ΟΑΚ Delta Venture.

Τη συμμετοχή της στο 2ο γύρο αδειοδότησης η εταιρεία Πετρολίνα, ανακοίνωσε στις 12 Απριλίου.

Εκτός διαγωνισμού η Noble

Την ίδια ώρα ισραηλινά δημοσιεύματα αναφέρονται στην πιθανότητα η αμερικανική εταιρία Noble να εγκαταλείψει το οικόπεδο «12» μετά την απόφαση της να μην υποβάλει αίτηση στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μέχρι πριν μέρες, η Noble είχε αναφέρει ότι είχε πρόθεση να υποβάλει αίτηση.

Στη Noble ανήκει το 70% των δικαιωμάτων για το οικόπεδο «12» και στην ισραηλινή Delek το υπόλοιπο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πιθανή αποχώρηση της Noble ερμηνεύεται από το ότι η ανακάλυψη 7 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου στο οικόπεδο Αφροδίτη δεν είναι αρκετή για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης για εξαγωγές.

Δεδομένου ότι αυτό αποτελεί αλλαγή στη στρατηγική της εταιρείας, αυτό συνεπάγεται ότι δεν επιδιώκει πλέον συμμετοχή στο τερματικό και ίσως να πωλήσει το μερίδιό της στο Αφροδίτη, αναφέρει η ισραηλινή Globe.

Η εφημερίδα επικαλείται απάντηση της εταιρείας που αναφέρει ότι αυτή η ερμηνεία θα ήταν υπερβολική και ότι η απόφαση της να μην κάνει αίτηση στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης σχετίζεται με το ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του «12».

Κληθείς επίσης να σχολιάσει ισραηλινά δημοσιεύματα για δυσαρέσκεια της Noble energy έναντι της Λευκωσίας, ο κ. Συλικιώτης Υπουργός Εμπορίου Κύπρου είπε ότι δεν έχει ο ίδιος καμιά τέτοια ένδειξη. Θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η εταιρεία, συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την Noble. ''Είμαστε στο τελευταίο στάδιο των επαφών, έχουν παρουσιάσει το σχέδιο ανάπτυξης, θα τους αποστείλουμε κάποια ερωτήματα και ελπίζω μέχρι το τέλους αυτού του μήνα να έχουμε τις εκθέσεις της ομάδας επαφής''.

Ρωτηθείς εάν είναι παράδοξο το ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την εν λόγω εταιρεία, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν ξέρει γιατί αυτό αναμενόταν. Σε επαφές με την Noble επίσημα δεν εκφράστηκε ποτέ αυτό το ενδιαφέρον, σημείωσε. Πρέπει να βλέπουμε και τις συνεργασίες που γίνονται, πρόσθεσε λέγοντας πως είναι λάθος να το επικεντρώνουμε ''στην α ή β εταιρεία''. Υπάρχει η επαφή και συνεχίζεται με την εν λόγω εταιρεία, λέγοντας ότι οι ενδείξεις για τον β γύρο είναι αρκετά δυνατές.