Τα ρίσκα μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ μπορεί να περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο η χρηματοπιστωτική κρίση να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες οικονομίες στην περιφέρεια της ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Citi Private Bank, Richard Cookson, μιλώντας στο CNBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο «εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εγκαταλείψει το ευρώ, τι θα μπορούσε να κρατήσει τους ανθρώπους από το να βγάλουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες στην περιφέρεια της ευρωζώνης; Από αυτό το σημείο, το όλο πράγμα ξεκινάει ξανά».

Οι οικονομολόγοι της Citi εκτιμούν ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ διαμορφώνεται στο 50%-75%, και ο Cookson σχολιάζει ότι αυτό σημαίνει πως «είναι πιθανό να συμβεί».

Οι επιδράσεις από μια τέτοια χρεοκοπία θα έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταφύγουν μαζικά στις τράπεζες για αναλήψεις, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να απομακρύνουν τις καταθέσεις τους από κάπου όπου θεωρείται «ο επόμενος να φύγει».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Cookson, «Είχαμε ένα συνεχές θρίαμβο αισιοδοξίας  για την πραγματικότητα γύρω από την κρίση τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια της κρίσης,».
Τα παραπάνω εκτιμά ότι θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές τον Ιούνιο.