Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, την επόμενη διετία εξέφρασαν ξένοι οικονομολόγοι και επιχειρηματικοί παράγοντες σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσουν σε διεθνές συνέδριο σχετικής θεματολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ). Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η χώρα έπρεπε να είχε φύγει προ διετίας από την Ευρωζώνη ενώ τονίζουν ότι το «εύκολο χρήμα δεν πέτυχε».
 
Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Αυστριακού Κέντρου Οικονομικών (AEC), δρ Μπάρμπαρα Κολμ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η χώρα μας θα φύγει το ευρώ το αργότερο εντός της επόμενης διετίας, εξηγώντας ότι οι υπόλοιποι εταίροι «θα ''επιτρέψουν'' στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και πιθανότατα θα διατηρηθεί μετά ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί άλλο νόμισμα». Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν είχατε βγει από την ευρωζώνη προ διετίας θα είχατε ήδη καταφέρει πολλά»

Σύμφωνα με την δρα Κολμ, «η Ελλάδα θα υποφέρει και θα πονέσει, αλλά πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αν είχατε βγει από την ευρωζώνη προ διετίας, θα είχατε ήδη κάνει πολλά. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, που έγκεινται στην έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε λύσεις του προηγούμενου αιώνα για να λύσετε προβλήματα της νέας χιλιετίας. Το εύκολο χρήμα [από τις Βρυξέλλες] δεν πέτυχε ποτέ. Πρέπει να προσπαθήσετε να τα καταφέρετε μόνοι».

Ο Ντέιβιντ Πιστρούι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Acumen Dynamics LLC», με έδρα το Σικάγο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στην Ελλάδα «θα υπάρχει τουλάχιστον μία γενιά, που θα ζήσει την παραγωγική ζωή της σε συνθήκες πλήρους οικονομικής κατάρρευσης». Ισχυρίστηκε δε, ότι αν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν προωθηθούν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές μεγάλης κλίμακας και «όταν επικρατεί το χάος, η στρατιωτική παρέμβαση είναι ένα ενδεχόμενο».

Ο Ματ Κίμπε, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συντηρητικού μη κυβερνητικού οργανισμού «FreedomWorks», με έδρα την Ουάσιγκτον, σημείωσε: «Η Ελλάδα πιθανότατα θα βγει από το ευρώ όχι ως συνειδητή επιλογή, αλλά ως αποτέλεσμα αδυναμίας ν΄αντιδράσει».