Με το «ναυάγιο» της Τρίτης στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών να βυθίζει σε χρόνο μηδέν αγορές, αλλά και να τεντώνει στο μη παρέκει... τα νεύρα του πολιτικού συστήματος εντός και εκτός Ελλάδος, όλα δείχνουν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι στο «κόκκινο».

Ο μονόδρομος των επαναληπτικών εκλογών είναι πλέον παράλληλος με αυτόν που οδηγεί την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης στέλνοντας την με μία… σινεφίλ διάθεση στον «χορό των καταραμένων», των χωρών δηλαδή που βρίσκονται στο περιθώριο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εντός και εκτός Ελλάδος υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων και αντιδράσεων μετά το αδιέξοδο στην οδό Ηρώδου Αττικού τις σημαντικότερες εκ των οποίων συγκέντρωσε η Daily Telegraph.
Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας


«Θεωρώ πως ο χρόνος είναι εναντίον μας. Φοβάμαι το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».


Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών


«Οδεύουμε ξανά σε εκλογές, σε μερικές ημέρες, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες».


Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων


Ο κ. Καμμένος καταδίκασε εκείνους που, όπως είπε θα πρόδιδαν τους πολίτες, και αυτούς «που προτιμούν τους δανειστές από την εθνική ενότητα».


Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος του Eurogroup


«Δεν σχεδιάζω, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, την έξοδο της Ελλάδας (από το ευρώ). Αυτό είναι ανούσιο και προπαγάνδα». Πρόσθεσε δε, πως το Eurogroup «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν», για να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας κι έχει μια «ακλόνητη επιθυμία» για αυτό το σκοπό.Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ


Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά τόνισε πως το ΔΝΤ «οφείλει να είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα».Όλι Ρεν, επίτροπος για τα οικονομικά θέματα της ΕΕ

Ο κ. Ρεν δήλωσε πως οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας φέρουν μεγάλη ευθύνη σε «αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία. Η μελλοντική ευημερία της Ελλάδα και των πολιτών της έγκειται περισσότερο από ποτέ στους ώμους των Ελλήνων πολιτικών και στο να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις των στο σύμφωνο αλληλεγγύης».


Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας


«Οι επερχόμενες εκλογές είναι για εμάς ένα δημοψήφισμα των Ελλήνων για το αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ ή όχι. Εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, πρέπει να αποδεχτούν τους όρους. Αλλιώς δεν γίνεται. Κανένα ελληνικό κόμμα δεν μπορεί να κρύψει κάτι τέτοιο από τους ψηφοφόρους του».


ΔΝΤ

«Ένα πολιτικό ατύχημα στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση που θα βύθιζε την περιοχή».


Άντερς Μποργκ, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας


«Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος του δρόμου. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή».


Γκίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας


Ο κ. Βεστερβέλε χαρακτήρισε χθες «ένα σοβαρό πλήγμα για την εμπιστοσύνη που απαιτείται για την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης.


Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του IIF


«Το κόστος για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να είναι αρκετό, για να σταματήσει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς, να τραβήξουν τη σκανδάλη με μια έξοδο της Ελλάδας (από το ευρώ)».


Κρίστιαν Σούλτς, Τράπεζα Μπέρενμπεργκ


«Οι πολύ υψηλοί δείκτες της Γερμανίας, είναι μια υπενθύμιση των θετικών αποτελεσμάτων μιας μακροπρόθεσμης περιόδου λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».


Τζένιφερ ΜακΚίοουν, Capital Economics


«Η ΕΕ παραμένει ισχυρά εξαρτημένη από τη Γερμανία. Οι συζητήσεις των πολιτικών για ανάπτυξη μοιάζει απίθανο να αποδώσουν ο,τιδήποτε στο άμεσο μέλλον... ο κίνδυνος της διάλυσης της Ευρωζώνης είναι μεγαλύτερος από ποτέ».


Βελισσάριος, άνεργος στην Αθήνα


«(Οι Έλληνες θέλουν και τους δύο τρόπους). Να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, αλλά χωρίς τη δανειακή σύμβαση... αυτό είναι που ζητά η πλειοψηφία. φυσικά όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί».

Επιμέλεια: Ντία Μούλου