Την ανάγκη να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού εξέφρασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον ελληνικό λαό, η οποία δημοσιεύτηκε, λίγα λεπτά μετά την παράδοση στο νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην επίσημη ιστοσελίδα του Μεγάρου Μαξίμου.
 «Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν ήταν "για ένα πουκάμισο αδειανό"» τονίζει ο κ. Παπαδήμος, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η κατάκτηση της ευρωπαϊκής πορεία της χώρας δεν θα ανατραπεί.
Ωστόσο  προειδοποιεί για τους κινδύνους που είναι εμφανείς τονίζοντας ότι η  «έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε όχι μόνον οικονομική καταστροφή αλλά και ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα» .

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο «με την ψήφο της στις εκλογές της 6ης Μαΐου, μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξέφρασε βούληση για αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Κάθε τροποποίηση, με όσα περιθώρια μπορεί να υπάρχουν, πρέπει να επιδιωχθεί σε πλήρη συνεννόηση και πνεύμα συναίνεσης με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Παράλληλα προειδοποιεί ότι μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Βρισκόμαστε ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε, υπό το κλίμα μιας βεβαρημένης συγκυρίας, μπορεί να σφραγίσουν την πορεία της Ελλάδας για δεκαετίες. Μπορεί και να την οδηγήσουν στο περιθώριο, ακυρώνοντας ιστορικά εθνικά επιτεύγματα των τελευταίων 38 ετών. Σε μια εποχή όπου πολλές χώρες, και στη γειτονιά μας, καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να κερδίσουν μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν τραγικό εμείς να βρεθούμε σε μια αντίστροφη πορεία εξόδου» τονίζεο.

Καταλήγοντας ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφέρεται σε συμφέροντα που θα ήθελαν να ανατραπεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εθνικά αδύναμη, έξω από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν να επωφεληθούν από το χάος που θα ακολουθούσε μια ταπεινωτική έξοδο της χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας».

Τέλος, απευθύνει έκκληση να μην ανακοπούν οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει. «Ό,τι και να προκύψει στις 17 Ιουνίου, όσες κι αν είναι οι διαφορές μας, θα μας ενώνει πάντοτε η Ελλάδα. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με ενότητα και αλληλεγγύη, η Ελλάδα θα τα καταφέρει» δηλώνει.