Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε πολλές συνέπειες για τη Ρουμανία, δήλωσε ο ρουμάνος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Λέοναρντ Όρμπαν. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, είμαι υπέρ όλων των μέτρων που απαιτούνται, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος από την Ευρωζώνη και νομίζω ότι αυτός θα είναι ο τόνος σε όλες τις συναντήσεις που θα διεξαχθούν και στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Όρμπαν.


Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Μαΐου είπε ότι «το θέμα της Ελλάδας σίγουρα θα συζητηθεί, αν και δεν θα είναι το μοναδικό θέμα. Είναι σαφές ότι δεν είναι θέμα για τους υπουργούς Οικονομικών, αλλά θέμα που πρέπει να εξεταστεί από τους ηγέτες. Δεν αναμένω απόφαση, αλλά μία σύγκλιση απόψεων για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα».


Ο κ. Όρμπαν για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε: «Είναι μία εκδοχή και οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης θα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν πλήρως. Θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο και θα υπάρξουν πολλές οικονομικές συνέπειες, όχι μόνο για την Ελλάδα, που θα επηρεαστεί σημαντικά. Η επιστροφή στη δραχμή θα μειώσει δραματικά μέσα σε μία νύχτα το βιοτικό επίπεδο κατά 40%. Στο τέλος, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στην Ελλάδα, αυτή η τελευταία εκδοχή θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».


«Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR) είναι πολύ προσεκτική και έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει το λέι από μία αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα. Δεν θα επηρεαστούμε μόνον άμεσα, λόγω των ελληνικών τραπεζών, αλλά και εμμέσως, καθώς είμαστε στην ίδια περιοχή με την Ελλάδα. Εμείς ήδη αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες εξαιτίας της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων», πρόσθεσε.