Με μειωμένους ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις για τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας αυτές τις ημέρες σε σύγκριση με το διάστημα προ εκλογών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσιάζει υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%. Συγκεκριμένα, η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και η Κρήτη εμφανίζουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική καταγράφουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30% και η Κως κινείται με μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%.

Σημειώνεται πως ο συνήθης αριθμός κρατήσεων, αυτή την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας, ανέρχονται στο επίπεδο των 110.000 κρατήσεων ημερησίως. «Εύκολα, επομένως, μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα, στην περίπτωση που, τελικά, οι "διαφυγούσες" κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς», σημειώνουν οι ξενοδόχοι.

Την ίδια στιγμή ζητούν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων από ΗΑΤΤΑ

Να διαβεβαιώσουν τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν επικρατεί χάος στην Ελλάδα, ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες της Ελλάδας (HATTA) από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σε επιστολή τους αναφέρουν ότι τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα από τη Δευτέρα 7 Μαΐου, ασχολούνται καθημερινά με την Ελλάδα, προβάλλοντας μία εικόνα χάους και αποσύνθεσης.

Όπως τονίζουν «κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και κινδυνολογία», ενώ οι «διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί παγώνουν τις κρατήσεις και αποσύρουν συνεργάτες τους από τη χώρα μας». Σημειώνουν ακόμη «πληρωμές δεν γίνονται και προκαταβολές δεν καταβάλλονται, λόγω του φόβου πιθανών ακυρώσεων, αλλά και με το σκεπτικό της φημολογούμενης επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή».