Την επόμενη Τρίτη θα επιστρέψουν τα κλιμάκια της τρόικας στην Πορτογαλία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τέταρτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, στο πλαίσιο του δανείου στήριξης των 78 δισ. ευρώ. 

 

Όπως μεταδίδει ο Τύπος της χώρας, η τρόικα θα καταρτίσει «σχέδιο αντιμετώπισης της διάχυσης» σε περίπτωση ελληνικής εξόδου.


Πηγή της Κομισιόν, βέβαια, διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως το ίδιο το πρόγραμμα σταθερότητας έχει τη λογική της «προστασίας της Πορτογαλίας από εξωτερικούς κινδύνους». 


Η αποστολή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. 


Όπως και στις προηγούμενες αξιολογήσεις, η τρόικα θα αναλύσει το έργο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα και το πρόγραμμα των επόμενων τριμήνων. 


Υπενθυμίζεται, ότι στην τελευταία αξιολόγηση, οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν πως η Πορτογαλία βρίσκεται σε «καλό δρόμο».

Περέιρα: Μόνο η λιτότητα θα προστατεύσει την Πορτογαλία από την κρίση

 
Μόνο η λιτότητα και η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα προστατέψει την Πορτογαλία από την κρίση, ώστε να αποφύγει μια μετάδοση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Αλβάρο Σάντος Περέιρα. 


Όσον αφορά τσο ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την προετοιμασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ο κ. Περέιρα απάντησε: «Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και αυτό κάνουμε». 


Ο υπουργός πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα.