Μια ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αποτελούν τη μόνη λύση για την περίπτωση της Ελλάδας, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί. «Αναβάλλοντας
την έξοδο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με μία νέα κυβέρνηση η οποία θα παραμείνει προσηλωμένη σε αποχυμένες πολιτικές, δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της», τονίζει ο κ. Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση.


Κατά τον ίδιο, η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ελαχιστοποιούσε τις συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. 


Ο κ. Ρουμπινί θεωρεί πως οι συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα μπορέσουν να ξεπεραστούν. 


Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρει πως κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα; με αυτά της Ελλάδας. Ειδικά για την Πορτογαλία, επισήμανε πως ενδέχεται να έχει την τύχη της Ελλάδας και να εγκαταλείψει κι αυτή το ευρώ. 


Για την Ισπανία και την Ιταλία αναφέρει πως θα χρειαστούν στήριξη από την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 


Τέλος, ο κ. Ρουμπινί χαρακτηρίζει τη σχέση της Ελλάδας και της ΕΕ ως έναν «αποτυχημένο γάμο», ο οποίος θα ήταν καλύτερα να τελειώσει με μια συμφωνία και των δύο πλευρών.