current views are: 1

18 Μαΐου 2012
Δημοσίευση06:58

«Δεν φταίει η Ελλάδα» λένε οι οικονομολόγοι

Συμμάχους στο πρόσωπο κορυφαίων οικονομολόγων βρίσκει η Ελλάδα μετά τη σπέκουλα που δέχεται όλο αυτό το διάστημα περί εξόδου από το ευρώ.

Δημοσίευση 06:58’
αρθρο-newpost

Συμμάχους στο πρόσωπο κορυφαίων οικονομολόγων βρίσκει η Ελλάδα μετά τη σπέκουλα που δέχεται όλο αυτό το διάστημα περί εξόδου από το ευρώ.

Συμμάχους στο πρόσωπο κορυφαίων οικονομολόγων βρίσκει η Ελλάδα μετά τη σπέκουλα που δέχεται όλο αυτό το διάστημα περί εξόδου από το ευρώ.
Δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση τονίζει ο Τομ Κένι επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο SBS.
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καταλογίζονται όλα τα δεινά που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη μια άκρη του πλανήτη ως την άλλη. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου υπεύθυνη, που έλαβε μια τόση σημαντική και εξόχως δεσμευτική, οικονομικής φύσεως, απόφαση με πολιτικά κριτήρια».

Από την πλευρά του ο βρετανός οικονομολόγος Sav Savouri, επικεφαλής εταιρείας hedge funds με έδρα στο Λονδίνο, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή του δικτύου ABC News τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Οι ίδιοι οι Έλλληνες θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με αποπομπή από το ενιαίο νόμισμα σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνιών που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, υποστηρίζει ότι «αυτές ακριβώς θα έπρεπε να είναι οι δηλώσεις της, στο πλαίσιο της παρακινδυνευμένης πολιτικής που ακολουθείται, σαν παιχνίδι πόκερ, προκειμένου να πιέσει τους Έλληνες πολίτες να λάβουν την τελική απόφαση». Υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα διαθέτει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ, δεδομένου ότι η έξοδός της από το ευρώ αντίκειται στα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας» και συμβουλεύει τους Έλληνες «να κάνουν υπομονή».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την οικονομική κρίση, απαντά αναφερόμενος στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, ότι «όταν το 1975 χρεοκόπησε, κανείς δεν σκέφτηκε να την εκδιώξει από τη ζώνη του δολαρίου. Εφαρμόστηκαν πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης και επτά χρόνια μετά κατάφερε να αναδειχθεί σε παράδειγμα χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».

Προσθέτει ότι στην περίπτωση της ευρωζώνης, «η ΕΕ και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία και η Γαλλία είναι συνυπεύθυνες με την Ελλάδα», δεδομένου ότι «πίεσαν χώρες όπως την Ελλάδα και την Ιρλανδία να ενταχθούν σε μια νομισματική ένωση χωρίς να πληρούν, σε καμία περίπτωση, τα οικονομικά κριτήρια. Επρόκειτο για μια πολιτική απόφαση με οδυνηρές συνέπειες». Εξάλλου, όπως σημειώνει, «φυσικό και αναμενόμενο ήταν να ξοδεύουν και να δανείζονται, εφόσον ήταν τόσο χαμηλά τα επιτόκια. Ποιος δε θα έκανε το ίδιο;».


σχετικα αρθρα