Ως μια "ασήμαντη" οικονομία που μπορεί εύκολα να είναι διαχειρίσιμη, χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία ο διάσημος οικονομολόγος, Μαρκ Φάμπερ, σε συνέντευξη του στο CNBC.

Ο Φάμπερ τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να υποστηρίξει την Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι αντέχουν να πληρώσουν τα σπασμένα της Ελλάδας.

Αντίθετα, η Κίνα ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κατάρρευση του συστήματος. Και αυτό γιατί, μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.

"Η επιβράδυνση αυτή θα έχει συνέπειες σε οικονομίες όπως της Βραζιλίας, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Αυστραλίας, καθώς θα περάσουν κι αυτές σε σημαντική επιβράδυνση", είπε στη συνέντευξη του ο Φάμπερ, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε προβλέψει το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, που είχε χαρακτηριστεί και ως "Μαύρη Δευτέρα".

Σύμφωνα λοιπόν με τον οικονομολόγο, η οικονομία της Κίνας βασίζεται κυρίως στα έξοδα κεφαλαίου, που τείνει να είναι ασταθής και να πολλαπλασιάζει τις συνέπειες.


Μια επιβράδυνση της Κίνας θα έχει επίπονες συνέπειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ, καθώς όπως έχει πει και το ΔΝΤ, πρόκειται για μια χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας ανάπτυξης παγκοσμίως.

Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου