Πανικός προκλήθηκε σε Κομισιόν και ΕΚΤ από τις δηλώσεις του Βέλγου επιτρόπου Κάρελ ντε Χουχτ ότι καταρτίζεται σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ντε Χουχτ, υπάρχουν εντός της ΕΚΤ και της Κομισιόν υπηρεσίες οι οποίες εργάζονται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει.

Ωστόσο, o εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Baily στην προσπάθεια του να "μαζέψει" το κλίμα που δημιουργήθηκε,  ανακοίνωσε πως ουδέποτε σκέφτηκαν κάτι τέτοιο και πως δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που επεξεργάζεται τέτοιο σενάριο.

"Για το μόνο που κάνουμε προσπάθεια είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και να την κρατήσουμε στην Ευρωζώνη, Μόνο πάνω σε αυτό το σενάριο εργαζόμαστε σκληρά", είπε ο Baily.

Η ασυνεννοησία της Κομισιόν έχει συγχύσει τόσο τις αγορές όσο και τους αναλυτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για έναν πλήρως αναξιόπιστο μηχανισμό που δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα στοιχειώδη.

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η εταιρεία κοπής εθνικών νομισμάτων,  De La Rue, από την οποία διέρρευσε στο Reuters πως ετοιμάζεται να εκτυπώσει δραχμές!

Πάντως ο... "αμαρτωλός" επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, στην επίμαχη συνέντευξη του επανέλαβε το σύνηθες μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν έχουν καλύτερη επιλογή από το να τηρήσουν τα μέτρα λιτότητας και περικοπών των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.

«Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει και δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει», σχολίασε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου [από το ευρώ] η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια».


Σχετικά Θέματα:  Μια ανάσα πριν τυπώσει δραχμές η De La Rue!

                                RTS: Και οι φαρμακοβιομηχανίες εξετάζουν έκτακτο σχέδιο για την Ελλάδα