«Από τη στιγμή που θα σταματήσει κάποιος να μας χρηματοδοτεί, θα αναγκαστούμε εμείς εκ των πραγμάτων να φύγουμε από το ευρώ μόνοι μας», υπογράμμισε ο υπεύθυνος του ΙΟΒΕ και αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου, Νίκος Καραβίτης, στον «ΒΗΜΑ 99,5». 

 

Για τη μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία χωρίς τα χρήματα των δανειστών δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο ευρώ, ο κ. Καραβίτης σχολίασε: «Στη παρούσα φάση, τουλάχιστον, και για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Εάν δε αναληφθούν και πρωτοβουλίες, που θα πιέζουν προς την πλευρά της αύξησης του ελλείμματοςθα είναι ακόμα πιο δύσκολο.


Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρξει στάση πληρωμών. Έχει καταντήσει κουραστικό να ακούμε διάφορες αντιφατικές γνώμες από ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα. 


Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που θα σταματήσουμε να πληρώνουμε, να εξυπηρετούμε το χρέος μας, μπορεί να  γλιτώσουμε κάποιους τόκους, αυτό, όμως,  δεν θα μας λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Και, συγχρόνως, θα χειροτερέψει πολύ τα πράγματα, γιατί θα προχωρήσουμε στη δραχμή. Θα έχουμε φοβερή υποτίμηση, άρα θα μειωθεί η αγοραστική αξία των μισθών».


Ο κ. Καραβίτης θεωρεί ότι θα βγούμε από το ευρώ, «διότι, αυτή τη στιγμή, εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα έχουμε έλλειμμα και σαν χώρα στο ισοζύγιο πληρωμών μας και στο εξωτερικό, το οποίο είναι τεράστιο. Δηλαδή είναι αυτό που λένε ότι παράγουμε λιγότερα απ' όσα καταναλώνουμε. Θα πρέπει αυτά τα λεφτά κάπου να βρεθούν. Κάποιος να μας χρηματοδοτήσει».


Αν επιστρέψει η χώρα στη δραχμή «αυτομάτως, θα έχουμε μια φοβερή υποτίμηση. Φανταστείτε πόσο θα πληρώνουμε το λίτρο τη βενζίνη. Θα το πληρώνουμε χίλιες δραχμές. Η ισοτιμία ευρώ  δραχμής είναι 340,75. Κατά συνέπεια, με το που θα γίνει η μετατροπή θα έχεις μια υποτίμηση, τουλάχιστον της τάξεως του 50% και βλέπουμε. Ο δε μισθός νομίζετε ότι θα είναι τίποτα το αξιόλογο; Τίποτα δεν θα είναι. Θα χάσει φοβερή αγοραστική αξία», τόνισε. 


Τέλος, σε ερώτηση για τα τραπεζικά δάνεια, ο κ. Καραβίτης είπε: «Κι αυτά όλα θα γίνουν σε δραχμές».