Σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξετάζουν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή φαρμάκων προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα βγει εκτός ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. 


Το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις έχου ενταθεί και οι εταιρείες εξετάζουν την περίπτωση της Αργεντινής το 2002. Τότε, ορισμένες εταιρείες συνέχιζαν να προμηθεύουν τη χώρα με φάρμακα, χωρίς να πληρώνονται για κάποια περίοδο. 


Στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών με έδρα την Ευρώπη προσπαθούν να αποτρέχουν μια καταστροφή στον τομέα της υγείας, γεγονός που θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ και σταματήσουν οι ελληνικές εισαγωγές. 


«Έχουμε ηθική υποχρέωση να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε με φάρμακα τη χώρα», τόνισε ο Simon Friend της Pricewaterhouse Coopers. 


«Η ελληνική αγορά δεν είναι μεγάλη, επομένως οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να αφομοιώσουν πιθανές ζημιές», συμπλήρωσε. 


«Προφανώς είμαστε σε επιφυλακή και συζητάμε για αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική task force και παρακολουθούμε τις εξελίξεις», δήλωσε ο Richard Bergstrom, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών. 


Σχετικό Θέμα:  Εμφύλιος στην Κομισιόν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ