Υποχώρηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη σε 3,1% φέτος από 4,6% το 2011 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (Berd) η οποία εκτιμά ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα οδηγήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2012 των αναδυόμενων οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.
Βάσει των στοιχείων της Berd το 2013 αναμένεται να υπάρξει μια «μέτρια» άνοδος και να ανέλθει σε 3,7%.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στις χώρες της Βαλτικής θα περιοριστεί σε 1,6% φέτος και σε 2,3% το 2013. Η Σλοβενία, η Κροατία και η Ουγγαρία θα αντιμετωπίσουν μια ύφεση.

Για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνον σε 1% φέτος, ενώ το ερχόμενο έτος αναμένεται να ανέβει σε 2,4%. Η ανάπτυξη στη Ρωσία αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% φέτος και σε 4,3% το 2013, ενώ στην Τουρκία, η οποία κατέγραψε θεαματικά ποσοστά το 2011 με την ανάπτυξη να ανέρχεται σε 8,5%, θα υπάρξει μια «πολύ σημαντική επιβράδυνση», προβλέπει επίσης η τράπεζα.

Όπως τονίζει η Berd «όσο πιο μακριά βρίσκονται γεωγραφικά οι χώρες από την ευρωζώνη τόσο πιο καλές θα είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η ανάπτυξη στη Μογγολία αναμένεται να ανέλθει φέτος σε διψήφιο αριθμό (+14%), βοηθούμενη σε μεγάλο βαθμό από τον πλούτο της σε μεταλλεύματα.

Τώρα όσον αφορά τις τέσσερις αραβικές χώρες Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο και Ιορδανία στις οποίες επεκτείνει φέτος τη δράση της η Berd, αυτές επηρεάζονται σε διάφορους βαθμούς από μια μείωση του ευρωπαϊκού τουρισμού, η οποία έρχεται να προστεθεί στις πολιτικές αβεβαιότητες οι οποίες δεν ευνοούν και τόσο την ανάληψη κινδύνων από την πλευρά των επενδυτών, καταλήγει η τράπεζα.