Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων πέντε ελληνικών τραπεζών σε «CCC» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μία μόλις ημέρα μετά την υποβάθμιση σε «CCC» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank Ergasias, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την ATEBank.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, εάν οι επαναληπτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου δεν οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης με εντολή, στη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι πολύ πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει απόσυρση της διεθνούς στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες. 

 

Επιπλέον, τονίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε εκτεταμένη στάση πληρωμών έναντι υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των υποχρεώσεων σε ευρώ προς τον επίσημο τομέα. 


Ο Fitch επισημαίνει ότι η στήριξη των 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε.,  δεν έχει ακόμα μεταφερθεί. 


Ακόμη, σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια, ώστε να φτάσει δείκτης επάρκειας το 9% έως τον Σεπτέμβριο του 2012 που απαιτεί η ΤτΕ. 


Τέλος, ο οίκος υπογραμμίζει πως η ΤτΕ και η ΕΚΤ εξακολουθούν να παρέχουν ρευστότητα, απορροφώντας τις εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Σχετικά Θέματα:  Fitch: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC
                        
Υποβάθμισε τον ΟΤΕ σε «Β-» η Fitch