Δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μαζί με τις εκλογέςπρότεινε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Κάρολο Παπούλια, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τσιόδρα. Διέψευσε η Καγκελαρία με ανακοίνωσή της, με τα γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «σύγχυση».

Η ανακοίνωση αναφέρει:


«Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α.Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. ΒενιζέλοΠρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Άγκελα Μέρκελ.


Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.


Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».


Διέψευσε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας

Η γερμανική Καγκελαρία διέψευσε με ανακοίνωσή της την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ περί δημοψηφίσματος. «Αυτές οι αναφορές δεν αληθεύουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν μεταδώσει ήδη την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου από την Αθήνα, κάνουν πλέον λόγο για «σύγχυση».

«Η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα», σχολίασαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με τη διάψευση του Βερολίνου.