Ίσως τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων χρόνων πέρασαν οι τράπεζες της Ελλάδος, καθώς τα σενάρια εξόδου από το ευρώ συνετέλεσαν στο να βιώσουν τρία απανωτά χτυπήματα.


Πρώτον, η ανακεφαλαιοποίηση. Ένα θέμα που προκάλεσε στις τράπεζες το δεύτερο χτύπημα, στο οποίο θα αναφερθούμε πιο κάτω. Το moneypost.gr είχε γράψει για το αναλυτικά για το γρίφο της ανακεφαλαιοποίησης και των 18 δισ. Ευρώ που έχουν άμεση ανάγκη οι τράπεζες.


Η καθυστέρηση της απόφασης από την κυβέρνηση, μάτωσε στην κυριολεξία τον τραπεζικό τομέα, πράγμα που αποτυπώθηκε και στο χρηματιστήριο, αφού ο τραπεζικός τομέας ήταν ο… «ηγέτης» στις απώλειες που έφταναν σε ορισμένες τράπεζες ως και το 12%.


Ο εφιάλτης της ανακεφαλαιοποίησης τελειώνει (;) τυπικά την επόμενη εβδομάδα όπου και αποφασίστηκε να δοθούν τα ποσά στις τράπεζες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.


Το γεγονός αυτό όμως σε συνδυασμό με την απόλυτη πολιτική αστάθεια έφερε το δεύτερο και μεγαλύτερο χτύπημα.


Μέσα σε μια εβδομάδα έκαναν φτερά 700 εκατ. ευρώ, πληροφορία που ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια! Ο κ. Παπούλιας μετέφερε την πληροφορία που του παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδας στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.


Οι μαζικές αναλήψεις από τους καταθέτες έφεραν το τραπεζικό σύστημα σε απόγνωση, καθώς εκτός από τον πανικό που δημιουργήθηκε ήρθαν να προστεθούν και τα απαραίτητα τρομοκρατικά σενάρια από διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία μετέδιδαν πληροφορίες που φυσικά δεν ευσταθούσαν αλλά αρκούσαν για να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην απελπισία.


Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι εκροές επιστρατεύτηκε και η ΟΤΟΕ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση για να τονίσει ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες:


«Η προσπάθεια εκμετάλλευσης του τραπεζικού συστήματος από διάφορα κέντρα οικονομικών συμφερόντων, που κινδυνολογούν υπονομεύοντας τις Τράπεζες για λόγους δικών τους σκοπιμοτήτων, καθώς και η ανεύθυνη φημολογία της καταστροφολογίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποφασιστικά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις τοποθετήσεις τους, προκειμένου να αποφεύγονται δυσάρεστες συνέπειες εξαιτίας των απόψεών τους», έλεγε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.


Και εκεί που από την Πέμπτη τα πράγματα έδειχναν να ηρεμούν και να περιορίζονται οι πανικόβλητες αναλήψεις έρχεται το τρίτο χτύπημα.


Ο Fitch.


Αφού έκανε ένα πέρασμα από την Ισπανία , ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αποφάσισε να δώσει την Παρασκευή το απόγευμα το τρίτο πικρό ποτήρι:


Υποβάθμισε στη βαθμίδα CCC πέντε από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Την Παρασκευή το moneypost.gr έγραφε:


«Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, εάν οι επαναληπτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου δεν οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης με εντολή, στη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι πολύ πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει απόσυρση της διεθνούς στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες.


Ο Fitch επισημαίνει ότι η στήριξη των 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε., δεν έχει ακόμα μεταφερθεί. ενώ, οι τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια, ώστε να φτάσει δείκτης επάρκειας το 9% έως τον Σεπτέμβριο του 2012 που απαιτεί η ΤτΕ».


Οι πληγές των τραπεζών είναι ακόμα ανοιχτές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον – αλλά και φόβο – για το τι θα επακολουθήσει…

Άγγελος Ανδρέου