Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τον τραπεζικό κολοσσό JP Morgan, που στις 10 Μαΐου ανακοίνωσε ζημιές της τάξης των 2 δισ. δολαρίων. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα, με τις οικονομικές υπηρεσίες να ξεκινούν έρευνες για το θέμα, αμέσως μετά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε στο FBI να ψάξει την «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του αμερικανικού κολοσσού.

Το μεγάλο λάθος, που σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλή της εταιρίας Jamie Dimon (Δημόπουλος) οδήγησε στις πρωτοφανείς οικονομικές απώλειες, έγινε από τη διεύθυνση επενδύσεων της τράπεζας που έχει έδρα το Λονδίνο, η οποία στην προσπάθεια της να αντισταθμίσει ζημιές από επενδύσεις που εμπεριείχαν υψηλό ρίσκο, έκανε λανθασμένες τοποθετήσεις σε σύνθετους πιστωτικούς τίτλους.


Μάλιστα, ο επικεφαλής της εταιρίας, τόνισε ότι οι τοποθετήσεις παραμένουν ανοιχτές και μπορεί να κοστίσουν στην JP Morgan επιπλέον ένα δισ. δολ. το επόμενο τρίμηνο, λόγω της αστάθειας στις αγορές.


Ο Jamie Dimon, παραδέχτηκε ότι «έγιναν πολλά λάθη, με προχειρότητα και κακή κρίση» σχετικά με τις συναλλαγές που οδήγησαν στις απώλειες των 2 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι «ελπίζουμε ότι όλο αυτό δεν θα αποτελέσει θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά εξαρτάται από τις αποφάσεις στην αγορά».


Καχυποψία και ερωτηματικά από τους μετόχους


Οι εξηγήσεις που έδωσε ο επικεφαλής της JP δεν φαίνεται ότι έπεισαν τους μετόχους της εταιρίας, με αποτέλεσμα η ετήσια γενική συνέλευση να πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη σε… ηλεκτρισμένο κλίμα.


Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που υποστήριξαν ότι η ζημιά των 2 δις δολαρίων ήταν ασυνήθιστα μεγάλη κάνοντας λόγο μέχρι και για υπεξαίρεση των χρημάτων αυτών από τους εμπλεκόμενους στις επίμαχες συναλλαγές.


Παράλληλα, πολλοί μέτοχοι πίεσαν τον Dimon να ζητήσει πίσω κάποια από τα εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε η τράπεζα από τα στελέχη που επέβλεψαν τις επίμαχες συναλλαγές. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον των υπευθύνων.


Ήδη την παραίτησή της δήλωσε η Ina Drew, διευθύντρια του τμήματος επενδύσεων της JP Morgan, ενώ την πόρτα της εξόδου… αναμένεται να δουν σύντομα και άλλα στελέχη.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι αμέσως επόμενες απολύσεις έχουν ελληνικό… άρωμα αφού πρόκειται για τους Αχιλλέα Μακρή CIO της JP Morgan στο Λονδίνο και Γιώργο Πολυχρονόπουλο, ο οποίος ανήκει στην ομάδα του CIO.


Πιάνει δουλειά και το FBI


Η «μαύρη τρύπα» της JP Morgan, φαίνεται πως έχει δημιουργήσει τεράστια ερωτήματα στις ΗΠΑ .Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών (IRS, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) , σε συνεργασία με τους ομολόγους τους της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας επί του θέματος.


Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διέταξε το FBI να πραγματοποιήσει έρευνα, η οποία βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο.

Την ίδια στιγμή, το θέμα ερευνούν από την Παρασκευή και οι εποπτικές αρχές της αγοράς παραγωγών, σύμφωνα με τους New York Times.

Σημειώνεται ότι η CFTC, η επιτροπή αγοράς παραγωγών, είναι αρμόδια για ορισμένες αγορές παραγωγών και άρχισε προκαταρκτική έρευνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Η CFTC θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της διεξαγωγής της έρευνας αυτής στη διάρκεια συζήτησης για τον έλεγχο της JPMorgan Chase στην επιτροπή της Γερουσίας για τις τράπεζες την Τρίτη. Η ακριβής φύση των υποψιών της αρχής αυτής δεν έχει ακόμα γίνει σαφής.

Για μεταρρύθμιση στη Wall Street μιλάει ο Ομπάμα


Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, βρήκε αφορμή να μιλήσει για την επιβολή κανόνων στη λειτουργία της αγοράς.


Μιλώντας σε εκπομπή του ABC τόνισε ότι η ζημιά που υπέστη η JP Morgan καταδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση στην Wall Street για να συμπληρώσει ότι «εάν σημειωνόταν ένα τέτοιου είδους λάθος σε μια λιγότερο σταθερή τράπεζα, μπορεί να χρειαζόταν κυβερνητική παρέμβαση».


«H JPMorgan είναι μια τράπεζα με μία από τις καλύτερες διοικήσεις που υπάρχουν. Ο επικεφαλής της είναι ένας από τους εξυπνότερους τραπεζίτες που έχουμε και παρ' όλ' αυτά έχασαν τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια», δήλωσε ο αμερικάνος πρόεδρος.

 
«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο Ομπάμα. «Πρόκειται να ερευνηθεί, αλλά αυτός είναι ο λόγος που εγκρίναμε νόμους για να υπάρξει μεταρρύθμιση στη Wall Street», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Πάντως η ευρωστία της τράπεζας που ανακοίνωσε κέρδη ύψους 5,4 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν κινδυνεύει ούτε και από ένα τόσο σοβαρό και «ασυγχώρητο» λάθος. Τώρα εάν τελικά τα χρήματα χάθηκαν όντως από λάθος χειρισμούς ή απλώς κατέληξαν στις «τσέπες» κάποιων στελεχών, οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών θα δείξουν…
 

Παναγιώτης Βελισσάρης Λυμπερίδης