Αναπόφευκτη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. 


Ο ίδιος τονίζει ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», ενώ προειδοποιεί για «τρομακτικές συνέπειες» τον πρώτο χρόνο, όχι μόνο στην Ελλάδα. 

 

«Δεν μου αρέσει να το λέω έτσι ωμά, είναι σαν να φωνάζεις ‘φωτιά' μέσα σε ένα θέατρο γεμάτο κόσμο», σχολιάζει ο κ. Κρούγκμαν και υπογραμμίζει πως καμία από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει τη ζημιά.
 

Επιπλέον, εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει και άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε μαζικές αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων. 
 

«Αν δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ευρώ θα εκραγεί. Θα τυλιχτεί στις φλόγες και τότε θα πρέπει να ρίξουμε στη φωτιά όσο περισσότερο νερό μπορούμε», ώστε να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων από τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες, σημειώνει. 

 
Τέλος, ασκεί κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας που επέβαλε, επισημαίνοντας ότι «τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί, παρόλα αυτά εξακολουθεί να εξυμνείται ως επιτυχημένο μοντέλο». 


Εκτιμά μάλιστα ότι η Γερμανία πρέπει να επιτρέψει σε πληθωρισμούς της τάξης του 3% - 4%, προκειμένου να μην πέσει και η ίδια θύμα της «μανίας για λιτότητα».