Μεγαλύτερη στήριξη χρειάζονται τα οικονομικώς ασθενέστερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα προβλήματά τους, γράφει σε άρθρο του στους Sunday Times, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν. 

 
«Τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα, ή να βρεθούν αντιμέτωπα με την προοπτική της εξόδου απ αυτήν της Ελλάδας, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους», τονίζει.

 

«Πώς μπορεί τα μέλη της Ευρωζώνης να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα; Πρώτα, τα κράτη με τα υψηλά δημόσια ελλείμματα και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουν με ευθύ τρόπο τα προβλήματά τους. 

 
Ομως, επειδή απουσιάζουν πλέον οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά και οι φραγμοί οικονομικής και πολιτικής διάστασης, με τους οποίους γίνεται ο χειρισμός τέτοιων προβλημάτων, η κατάσταση σε αυτά τα κράτη προορίζεται να επιδεινωθεί, εκτός αν εκδηλωθεί πιο πολλή υποστήριξη από τα μέλη του 'πυρήνα' της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο ίδιος.


Ο κ. Όσμπορν στο ίδιο άρθρο επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να εμμείνει στην «επίμονη λογική» ότι «είναι μια νομισματική ένωση, που προϋποθέτει «τη δημοσιονομική ενοποίηση σε βαθμό μεγαλύτερο του σημερινού, αλλά και μια καλύτερη κατανομή βαρών». 
 

Και καταλήγει, «Τα ευρωομόλογα αποτελούν, πράγματι, μιά εφικτή επιλογή» στην Ευρωζώνη».