Ο όρος "φιλέλληνας" τη σήμερον ημέρα και με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία είναι όρος σχετικός. Πλέον, "φιλέλληνας" ονομάζεται ο οποιοσδήποτε κάνει μια δήλωση υπέρ της Ελλάδας, μέσα σε έναν καταιγισμό φημών, δημοσιευμάτων και δηλώσεων από αξιωματούχους, που ζητούν και συζητούν επίμονα την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης. 

Το moneypost.gr ξεχώρισε πέντε ανθρώπους που με τον τρόπο τους στήριξαν είτε με πράξεις είτε με λόγια μια Ελλάδα που καταρρέει και βασανίζεται από την πολιτική αστάθεια, την οικονομική αβεβαιότητα και τον κοινωνικό σπαραγμό. 

Η ακόλουθη σειρά δεν αποτυπώνει το βαθμό "φιλελληνισμού" του εκάστοτε προσώπου, αλλά αποτελεί μια ενδεικτική καταγραφή αυτών που τουλάχιστον δεν έχουν χάσει το μέτρο και τη λογική στη σκέψη τους. 

1.  Πωλ Κρούγκμαν - Αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας 

Ένας Αμερικανός που βλέπει πιο ψύχραιμα την ευρωπαϊκή κρίση και μπορεί να αποτελεί ίσως τη μοναδική - γνωστή - περίπτωση που τόλμησε με συνεχή άρθρα του να επιμερίσει το βάρος της κρίσης στους ώμους όλων των Ευρωπαίων. 

Η τελευταία "εμπρηστική" γνώμη του που δημοσιεύτηκε στους New York Times είχε σαφή πολιτικό περιεχόμενο, αλλά με οικονομική ουσία. 

"Η ηθική των Γερμανών επιτάσσει να λένε για το πώς δημιουργήθηκε η κρίση από τις προβληματικές χώρες. Το θέμα είναι όμως τι κάνεις τώρα.  Δεν μπορείς να τους επιβάλεις μηδενική ανάπτυξη. Το να κάνεις μαθήματα υπευθυνότητας στους Έλληνες, την ώρα που αποκρύπτεις ότι είσαι μέρος του προβλήματος, είναι ανήθικο", είπε μεταξύ άλλων ο Κρούγκμαν, τονίζοντας αυτό που τονίζει συνεχώς και αδιαλλείπτως σε κάθε του συνέντευξη: 

"Η κρίση δεν είναι ελληνική. Είναι ευρωπαϊκή". 

2.  Μάρτιν Σουλτζ - Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτζ στην Αθήνα συνοδεύτηκε από δηλώσεις που κανείς άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής. 

Ίσως επειδή μιλάμε για έναν άνθρωπο που από βιβλιοπώλης με απολυτήριο Γυμνασίου αναρριχήθηκε στο Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η δήλωση λοιπόν που έκανε αίσθηση από τις πρώτες ώρες της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα περικλείει τον παράγοντα που όλοι οι εμπλεκόμενοι τείνουν να ξεχνούν: 

"Όλοι μιλούν για την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν συζητά με τους Έλληνες. Είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους που είναι το ζωτικό κομμάτι της χώρας". 

Όσο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Σουλτζ ήταν κατηγορηματικός: "Εάν μιλάμε για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σκεφτούμε πως δεν θα επρόκειτο για το τέλος, αλλά για την αρχή ενός κακού". 

3. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ - Απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup 

Η πιο ήρεμη και λογική φωνή της ευρωζώνης, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είναι ο άνθρωπος που θα λείψει περισσότερο στην Ελλάδα, όταν αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup. 

Και αυτό γιατί ήταν ο μόνος που, όταν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκορπούσαν απειλές δεξιά και αριστερά σε όλα τα ευρωπαϊκά και μη μέσα ενημέρωσης για την άμεση εφαρμογή της λιτότητας στην Ελλάδα, επέμενε πως θα πρέπει να δοθεί στη χώρα μας λίγος χρόνος παράταση, μήπως και μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να δούμε τι συμβαίνει. 

Ήταν επίσης ο μόνος που χαρακτήρισε "προπαγάνδα και ανοησίες" τα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όταν υπουργοί όπως η Αυστριακή Μαρία Φέκτερ, έβαζαν λάδι στη φωτιά, κουνώντας το δάχτυλο στη χώρα μας για τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαϊου. 

Και ήταν επίσης ο μόνος που πριν δύο χρόνια είχε αποκαλύψει ότι η Ευρώπη ήξερε τα πάντα για τα χρέη της Ελλάδας, όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει μια άτυπη "ομερτά" για το θέμα. 

Και στη θέση του, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… 

4.  Όλι Ρεν - Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας 

Η "φιλελληνική" του στάση έγκειται μόνο και μόνο στο γεγονός πως πρόκειται για τους αξιωματούχους που επιμένουν στην παραμονή της Ελλάδας από το ευρώ. 

Όταν ξεμένεις από φίλους, προσεγγίζεις τον ηπιότερο εχθρό, έλεγαν κάποτε οι παλιοί. 

Ο Όλι Ρεν πάντως είναι από τους ανθρώπους που τουλάχιστον μπορείς να τους αναγνωρίσεις ότι κάνουν σοβαρές προσπάθειες για να σταματήσει η παραφιλολογία της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. 

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα εξόδου και πως η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωζώνης. 

5. Τσαρλς Νταλλάρα - Διοικητής της IIF/ Τραπεζίτης 

Μπορεί ένας άνθρωπος σαν τον Τσαρλς Νταλλάρα να καταλάβει τη δυστυχία ενός λαού; Μάλλον όχι, αλλά σίγουρα βρίσκεται στην μειοψηφία αυτών που υποστηρίζουν σθεναρά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, διατρανόντας με καθημερινές δηλώσεις τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη. 

Εδώ βέβαια τίθενται δύο ερωτήματα: Πρώτον αν έχει κάποιο νόημα η παραμονή της χώρας στο ευρώ, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει  και δεύτερον πού αποσκοπεί και τι συμφέρον μπορεί να κρύβουν οι δηλώσεις του. 

Σε κάθε περίπτωση, ένας άνθρωπος ο οποίος από τη θέση που κατέχει κάνει προσπάθειες, για οποιονδήποτε λόγο, να κατευναστεί η παραφιλολογία και το αρνητικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας, σίγουρα κάνει καλό στο μετριασμό των εντυπώσεων.