Οι εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα συνιστούν δημοψήφισμα για το ευρώ, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια, Γκούντερ Έτινγκερ. Ωστόσο, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. 


Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Die Welt, ο κ. Έτινγκερ τονίζει ότι «είναι πιθανό η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα -ανεξαρτήτως της σύνθεσής της-να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας» και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις είναι πάντα σε θέση να εξελίσσουν τις θέσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για την Γαλλία».
 

Σύμφωνα με τον γερμανό Επίτροπο πρέπει να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα των κρατών της Ευρωζώνης ώστε να σταθεροποιηθεί το ευρώ. Εκτιμά ότι σε δέκα χρόνια σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν ως νόμισμά τους το ευρώ και ότι, παρόλα τα προβλήματα, κάνεις δεν θα θέλει να τεθεί εκτός, ούτε και η Ελλάδα, για την παραμονή της οποίας, όπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν ό,τι μπορούν.
 

Η μόνη χώρα που δεν θέλει να εγκαταλείψει το εθνικό της νόμισμα είναι, κατά τον κ. Έτινγκερ, η Βρετανία. Είναι πιθανό ωστόσο να ενταχθεί στην ΟΝΕ η Πολωνία, η οποία, όπως εξηγεί, με τον πληθυσμό των 40 εκατ. της θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για το κοινό νόμισμα.