Κανενός είδους εξωτερική βοήθεια δεν χρειάζεται η Ισπανία για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της χώρας, διαβεβαίωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος. 

 

Αναφερόμενος στην κρατικοποίηση της Bankia, ο ντε Γκίντος τόνισε ότι θα ήταν απαραίτητα 7 με 7,5 δισ. ευρώ για την εξυγίανσή της, δηλαδή 3 δισ. επιπλέον από τα 4,465 δισ. ευρώ του κρατικού δανείου που έλαβε. 


Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει σε δύο ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες την αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα.


«Έχουμε δεχθεί προσφορές από υποψήφιες εταιρείες και σήμερα κιόλας το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ποιες εταιρείες επελέγησαν», δήλωσε. 


Οι εταιρείες αυτές θα πραγματοποιήσουν «για ένα μήνα τεστ αντοχής των τραπεζών, πριν προβούν σε μια δεύτερη αξιολόγηση», συμπλήρωσε. 


«Εχω εμπιστοσύνη όσον αφορά το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αυτά που θα πουν οι ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες, αλλά πιστεύω πως η προσπάθεια που έγινε- και το ΔΝΤ θα το επιβεβαιώσει σε μερικές ημέρες- είναι ιδιαίτερα σημαντική», υπογράμμισε ο ντε Γκίντος.