Άσμουσεν: Είμαστε επικεντρωμένοι στο σχέδιο Α για την Ελλάδα

Άσμουσεν: Είμαστε επικεντρωμένοι στο σχέδιο Α για την Ελλάδα

Το «σχέδιο Α» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και η ΕΚΤ δεν εργάζεται παρά μόνο πάνω σ' αυτό, διαβεβαίωσε σήμερα ένας από τους διευθυντές της, ο Γερμανός Γεργκ Άσμουσεν.

«Προτιμάμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αυτό είναι το σχέδιο Α, πάνω σ' αυτό εργαζόμαστε» δήλωσε ο Άσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς αν υφίσταται ένα «σχέδιο Β», ο Άσμουσεν τόνισε: «Έχουμε ήδη επικριθεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει. Όμως από τη στιγμή που αρχίζουμε να μιλάμε για ένα σχέδιο Β ή Γ, το σχέδιο Α δεν έχει πια καμιά πιθανότητα να πραγματοποιηθεί» εξήγησε.

Ο Άσμουσεν υιοθέτησε έτσι την ίδια γραμμή που είχε υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αυτός ο τελευταίος είχε δηλώσει πως η ΕΚΤ δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, παραδεχόμενος πάντως ότι η απόφαση δεν ανήκει στην ΕΚΤ.

Ο Άσμουσεν διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή επαρκή πρόσβαση σε ρευστότητα. Η κεφαλαιοποίησή τους δεν αρκεί για να τους εγγυηθεί την πρόσβαση σε «φυσιολογική» χρηματοδότηση από το θεσμό, όμως επωφελούνται από έκτακτη χρηματοδότηση και «έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα» δήλωσε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο