Να διευθετήσει άμεσα τις επιχειρηματικές πρακτικές της για τις οποίες διαμαρτύρονται οι ανταγωνιστές της κάλεσε τη διοίκηση της Google ο ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Με επιστολή του προς τον επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ο Χ. Αλμούνια τον προειδοποίησε να λάβει τα σχετικά μέτρα «τις επόμενες εβδομάδες», καθώς στις αναζητήσεις δίνει προτεραιότητα στους δικούς της συνδέσμους (links), αντιγράφει περιεχόμενο από αντιπάλους της και συνοδεύει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων με διαφημίσεις.

Όπως εξηγεί η Κομισιόν θα μπορούσε στην περίπτωση που η Google συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της να ολοκληρώσει την έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010 έπειτα από πολλές καταγγελίες εναντίον της, κυρίως από την αντίπαλό της Microsoft. Στην αντίθετη περίπτωση η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος, όπως εξήγησε σήμερα ο Αλμούνια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Google πρέπει να απαντήσει «μέσα σε μερικές εβδομάδες» στις προτάσεις για τη διευθέτηση των θεμάτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Αλμούνια. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το τελικό «πακέτο διορθώσεων» που θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποφύγει τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των μονοπωλιακών τακτικών.

Ανεξάρτητα από το αν θα καταλήξουν σε συμφωνία, η ΕΕ θα εξακολουθήσει τις έρευνές της εναντίον της Google σχετικά με άλλα ζητήματα ανταγωνισμού, διευκρίνισε ο Αλμούνια.