Ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν με την έκδοση ευρωομολόγων, όπως διαφάνηκε στην Σύνοδο του G8, όπου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έθεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το επίμαχο θέμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει στην άρνηση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, και θα θέσει το θέμα ξανά στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στις 23 Μαϊου.

Η προοπτική των ευρωομολόγων συγκέντρωσε την υποστήριξη ειδικά του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι όπου οι δύο άνδρες συζήτησαν το σχηματισμό ενός Γαλλο-ιταλικού άξονα που θα πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην άτυπη Σύνοδο, ο Ολάντ αναμένεται να έχει την υποστήριξη και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά και της Κομισιόν, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ταχθεί ανοιχτά εδώ και καιρό υπέρ της έκδοσης "σταθερών ομολόγων" όπως τα έχει ονοματίσει", τα οποία ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν γρηγορότερα την ολοένα αυξανόμενη κρίση.

"Ανεξαρτήτως του χρονικού πλαισίου, τώρα έχει έρθει η ώρα των ευρωομολόγων, γιατί η κρίση έχει χειροτερεύσει. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν συζητήσεις για την ανάπτυξη αλλά και για συγκεκριμένα βήματα υπέρ των ευρωομολόγων", φέρεται να είπε στο CNBC, στέλεχος της Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στην άρνηση της, καθώς θεωρεί ότι το θέμα μπορεί μόνο να συζητηθεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες , όπως μια στενότερη οικονομική ενσωμάτωση και συντονισμό μέσα στην ευρωζώνη.


Άγγελος Ανδρέου