Το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ήταν το βασικό αντικείμενο της ημερίδας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο σύγχυσης αφού η μετενέργεια και οι καταγγελίες πολλών συμβάσεων «έχουν δυστυχώς σηματοδοτήσει την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων και έχουν ανοίξει τον δρόμο διάπλατα στη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα από 22% έως 37%».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη «η απασχόληση διέπεται πλέον από ελαστικές μορφές εργασίας, επιχειρησιακές ή ατομικές και όχι από κλαδικές συμβάσεις. Ο ΟΜΕΔ λοιπόν μπορεί σε αυτήν τη συγκυρία να παίξει σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στην εξομάλυνση του εργασιακού κλίματος, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε ότι οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% την τελευταία διετία. Το 2010 οι απώλειες ήταν μεσοσταθμικά 14,3% σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ το 2012 υπολογίζεται ότι θα μειωθούν συνολικά τουλάχιστον κατά 25% . «Η μείωση του μισθολογικού κόστους δεν αρκεί. Περισσότερο σημαντικά θέματα, κατά την ΕΣΕΕ, είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, που πλήττει τη ρευστότητά τους και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους» ανέφερε.