Ντε φάκτο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στο ευρώ θεωρεί τις εκλογές στην Ελλάδα η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ. 


Για την κριτική που της ασκείται ως προς τις απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, η κ. Φέκτερ απάντησε ότι η
πρόσφατη δήλωσή της από τις Βρυξέλλες ήταν ότι νομικά η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έπειτα να ενταχθεί εκ νέου, αυτή τη φορά με τη δραχμή ως νόμισμά της. Ακόμη επισήμανε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς αν η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για επανένταξη, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ισχύει για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα.

 
Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε πως με τις δηλώσεις αυτές είχε ταχθεί κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 


Εν κατακλείδι, διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είχε τηλεφωνήσει στον αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, προκειμένου να εκφράσει την ενόχλησή της για της δηλώσεις Φέκτερ.