Την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ τηρώντας όμως όλες τις δεσμεύσεις της, εξέφρασαν οι ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.
Στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου το ελληνικό πρόβλημα απασχόλησε τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίοι έστειλαν σαφές μήνυμα προς τη χώρα μας: «Θέλουμε να μείνετε στην ευρωζώνη αλλά πρέπει να τηρήστε όλες τις δεσμεύσεις σας».


Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε στις δηλώσεις, τόσο του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα όσο και των Φρ. Ολάντ, προέδρου της Γαλλίας και Ντ. Μεντβέντεφ, προέδρου της Ρωσίας. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, όμως δεν φτάνει να το θέλει μόνο το G8, πρέπει να το θέλει και ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως ελπίζει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να στηριχθεί από την Ευρώπη για να ανακάμψει η οικονομία της. Σε «σκληρότερη» γλώσσα είναι το μήνυμα που απέστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον ο οποίος υποστήριξε πως οι Έλληνες έχουν ουσιαστικά μία μόνο επιλογή: «Είτε θα ψηφίσετε για να παραμείνετε στο ευρώ με όλες τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή εάν ψηφίσετε διαφορετικά ουσιαστικά ψηφίζετε για να φύγετε».


Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι όλοι οι ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ εξέφρασαν την επιθυμία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό.
Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αισθάνεται πως η ευρωζώνη θεωρεί πως η κατάσταση είναι ακόμα πιο κατεπείγουσα από ό,τι πριν από δυόμισι χρόνια.


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του NATO στο Σικάγο, ο Ομπάμα είπε πως πιστεύει ότι υπάρχει αυξημένη αποφασιστικότητα από μέρους των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.


Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμο το να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και να υπάρξουν επαρκή τείχη προστασίας για να αποκρουστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της χρηματοοικονομικής κρίσης.