Ένα νέο Καταστατικό Χάρτη για τον Αθλητισμό ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της European Lotteries – των κρατικών ευρωπαϊκών λοταριών – σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στην περαιτέρω εξέλιξη του αθλητισμού στην Ευρώπη, ταυτόχρονα και στη διασφάλιση της ακεραιότητάς του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΑΠ ως μέλος της E.L. αναφέρεται ότι σήμερα, κυρίως μέσω παράνομων διαδικτυακών επιχειρήσεων, το αθλητικό στοίχημα έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια υπηρεσία τυχερών παιχνιδιών και, μερικές φορές, σε ένα χρηματοοικονομικό προϊόν υψηλού κινδύνου, το οποίο μερικές φορές γίνεται αντικείμενο εγκληματικής εκμετάλλευσης, γεγονός που υποβαθμίζει τις θεμελιώδεις αξίες και τους στόχους του αθλητισμού. Εν όψει και των νέων αυτών προκλήσεων για την ακεραιότητα στον αθλητισμό, τα μέλη της EL, υιοθετώντας το νέο Καταστατικό Χάρτη τους για τον Αθλητισμό, επισημοποιούν τη δέσμευσή τους για την υποστήριξη των αξιών που διέπουν το ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού.

Ο Πρόεδρος της EL, Friedrich Stickler δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Με την υιοθέτηση του δικού μας Καταστατικού Χάρτη για τον Αθλητισμό, σήμερα, τα μέλη της EL δείχνουν ότι παραμένουν ενωμένα με στόχο την προστασία των αρχών του αθλητισμού. Επιθυμούμε, σαφώς, να προχωρήσουμε σε αυτό μαζί με το κίνημα για τον αθλητισμό. Αναγνωρίζουμε ότι η αθέμιτη εκμετάλλευση αγώνων, ίσως, σήμερα αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για τον αθλητισμό, επισημαίνοντας ότι μόνο το προηγούμενο έτος υπήρξαν περισσότερες από 300 υποθέσεις στημένων αγώνων. Υπάρχει μια σαφής σύνδεση με την εξάπλωση των παράνομων λειτουργών τυχερών παιχνιδιών: από τα 600 δισ. ευρώ της παγκόσμιας αγοράς αθλητικού στοιχήματος, το ένα τέταρτο εκτιμάται ότι είναι παράνομο».

Ο νέος Καταστατικός Χάρτης για τον Αθλητισμό ζητά την εφαρμογή σαφώς καθορισμένων και κατάλληλα ρυθμισμένων υπηρεσιών αθλητικού στοιχήματος και την εφαρμογή μιας διαδικασίας που καθιστά δυνατό τον καθορισμό των συνθηκών για τις άδειες του αθλητικού στοιχήματος.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η απαγόρευση ορισμένων μορφών στοιχήματος, όπως είναι η ανταλλαγή στοιχημάτων και τα στοιχήματα επί διαφορών (spread betting) θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού.

H European Lotteries ζητά, επίσης, την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού πρακτορείου / παρατηρητηρίου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από πόρους του αθλητικού στοιχήματος, προκειμένου να παρακολουθούνται οι παρατυπίες και τα ενδεχόμενα προβλήματα.

Τέλος, η EL ζητά από τα μέλη της να συνεχίσουν να συνδράμουν οικονομικά τον Αθλητισμό, στηρίζοντας τη βάση του, που είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Να σημειωθεί ότι τα μέλη της EL ενισχύουν κάθε χρόνο τον Αθλητισμό με περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.